Gnocchi to kwintesencja wyrafinowania i ujmującej prostoty kuchni włoskiej. Należą do grupy ukochanych potraw mieszkańców malowniczego Półwyspu Apenińskiego. Co ciekawe, Włosi zajadają się nimi już od długich wieków. Przepis na te nieprzeciętnie apetyczne kluseczki został wymyślony w starożytnym Rzymie. Warto dodać, że to obiad idealny - przepyszny, syty i banalnie prosty w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Zobacz także: Obłędnie pyszna Pavlova w wersji jesiennej. To przebój na francuskich stołach
Do przyrządzenia kilku porcji włoskich klusek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 kg ziemniaków, 2 łyżki soli morskiej, łyżka świeżo zmielonego zielonego pieprzu, 1 łyżeczka tymianku, garść świeżej pietruszki rozdrobnionej w moździerzu, 100 g gorgonzoli dolce, 4 łyżki zielonego pesto, 100 gram mąki pszennej oraz 1 jajko w rozmiarze L
Zagotowujemy wodę w sporym garnku i dodajemy do niej sól. Myjemy ziemniaki, ale nie obieramy ich ze skórki ani ich nie nacinamy. Następnie wrzucamy je w całości do wody. Gotujemy je, aż osiągną miękkość, co powinno zająć mniej więcej czterdzieści pięć minut.
Odcedzamy ziemniaki, pozbywamy się skórek, a następnie bardzo dokładnie rozcieramy praską na gładką masę. W dalszej kolejności przesiewamy mąkę i dodajemy do niej odrobinę soli, pieprz, gorgonzolę, tymianek, pesto, pietruszkę, jajko oraz rozgniecione ziemniaki. Całość zagniatamy aż do połączenia składników.
Kroimy powstałe ciasto na parę kawałków i podsypujemy je mąką. Każdy z nich należy wyrolować na wałek o średnicy dwóch centymetrów. Potem kroimy wałki na półtoracentymetrowe kawałki.
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Są gotowe, jeśli zaczną wypływać na powierzchnię. Podajemy je od razu po ugotowaniu polane oliwą lub sosem powstałym na bazie mascarpone i zielonego pesto.
Smacznego!
Zobacz także: Placuszki to idealny pomysł na jesienny podwieczorek. Są przepyszne i robi się je błyskawicznie
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/camillechamignon)