Na próżno byłoby chyba szukać czekoladoholików, którzy nie mieliby wielkiej słabości do trufli. To uzależniająco pyszne łakocie, które od dawien dawna zalicza się do czołówki najbardziej wyrafinowanych słodyczy. Warto wiedzieć, że z łatwością możemy przygotować je także w domowym zaciszu. Czekoladowe trufle z przyjemną nutą kawową i płatkami róż zachwycają smakiem i aromatem. To również fantastyczny pomysł na prezent.
Zobacz także: Placuszki to idealny pomysł na jesienny podwieczorek. Są przepyszne i robi się je błyskawicznie
Do zrobienia trufli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (100 g zostawiamy na polewę), 40 g śmietany kremówki, 80 g miękkiego masła, 3 łyżki espresso, 2 łyżki miodu, suszone płatki jadalnych róż, 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
Łączymy czekoladę wraz z kawą oraz mocno podgrzaną śmietanką kremówką. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż masa nieco przestygnie, a następnie dodajemy do niej miód, likier i masło. Znów mieszamy. Umieszczamy miskę z czekoladową masą w lodówce na około dwie i pół bądź trzy godziny.
Po upłynięciu wskazanego czasu nabieramy po łyżce zastygłej masy i formujemy z niej kulkę. Zanurzamy ją w ostudzonej płynnej czekoladzie, a potem ozdabiamy płatkami róż. Ponownie umieszczamy trufle w lodówce tym razem na trzydzieści minut.
Smacznego!
Zobacz także: Ta śródziemnomorska pasta z ricotty odmieni Twoje kanapki. Smakuje wyśmienicie
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/camillechamignon/)