Nie od dziś wiadomo, że kuchnia amerykańska bazuje na sezonowości. Co zatem robią mieszkańcy Stanów Zjednoczonych uzależnieni od pałaszowania kultowej sałatki Cezar (swoją drogą wymyślonej przez włoskiego emigranta, który zaczął nowe życie w USA), gdy zaczyna się jesień? Z nieskrywaną radością wprowadzają do jadłospisu jej nową, naturalnie równie smakowitą wersję. Tym razem pierwsze skrzypce grają w niej jesienne rarytasy - dynia oraz jarmuż.
Zobacz także: Pomysł na zdrowy lunch w śródziemnomorskim stylu. Jest banalnie prosty w przygotowaniu
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: garść rozdrobionego jarmużu, spory kawałek dyni pokrojony na kawałki, a następnie upieczony, 2 pokrojone w piórka szalotki, niewielka bagietka pokrojona na kawałki i podpieczona na chrupko, karczochy w słonej zalewie (niewielki słoiczek), 5 łyżek uprażonych płatków migdałowych, garść startego parmezanu, 6 drobno pokrojonych suszonych pomidorów
Do przygotowania dressingu do sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 5 łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, szczypta soli morskiej
Wykładamy składniki na sałatkę na dużym półmisku. Następnie polewamy ją musztardowo-miodowym dresingiem z tymiankową nutą. Serwujemy ją od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także: Placuszki to idealny pomysł na jesienny podwieczorek. Są przepyszne i robi się je błyskawicznie
Wyświetl ten post na Instagramie