Znudziły Cię kanapki, chociaż do tej pory każdego dnia zajadałaś się nimi z wielkim smakiem? To znak, że nadszedł najwyższy czas na zmiany w menu. Wprowadź do swojego jadłospisu nowe zaskakujące wariacje kanapek i pokochaj ich pałaszowanie na nowo. Wypróbuj na przykład aromatyczną i szalenie apetyczną pastę kanapkową w śródziemnomorskim stylu. Dosłownie rozpływa się w ustach, jako że pierwsze skrzypce gra w niej włoski serek ricotta. Idealnie smakuje z bagietką i ciabattą.
Zobacz także: Placuszki to idealny pomysł na jesienny podwieczorek. Są przepyszne i robi się je błyskawicznie
Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka ricotta, łyżka miodu (z górką), 5 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, szczypta tymianku, łyżeczka płatków chili, 6 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki, szczypta soli
Umieszczamy oliwę w garnuszku. Podgrzewamy ją na małym ogniu i dorzucamy do niej czosnek. Czekamy, aż apetycznie się zrumieni (to zazwyczaj krótka chwila), wyjmujemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie dodajemy do rozgrzanej oliwy płatki chili, suszone pomidory oraz tymianek. Mieszamy, a potem łączymy ją wraz z miodem. Po chwili zdejmujemy garnek z ognia.
Przekładamy ricottę do miseczki. Rozgniatamy ją widelcem i układamy na niej zrumieniony czosnek. Potem polewamy ją sosem powstałym z oliwy i miodu.
Smacznego!
Zobacz także: Dzięki tej pysznej sałatce zadbasz nie tylko o zdrowie, ale i urodę. Robi prawdziwe cuda z cerą
Wyświetl ten post na Instagramie