Na pewno niełatwo byłoby znaleźć osobę, która nie przepadałaby za puszystymi słodkimi placuszkami. To banalnie prosty w przygotowaniu deser, który wielu z nas kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa, podobnie jak kokosanki, czy jagodzianki. Warto go nieco urozmaicić. Nadajmy plackom przyjemną waniliową nutę i zaserwujmy je wraz z karmelizowanymi jabłkami. Z pewnością zachwycą nas swym smakiem.
Zobacz także: Rozgrzewający napar, który relaksuje i wspomaga odporność. Pij go każdego dnia
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 2 jajka w rozmiarze M, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, łyżeczka esencji waniliowej, szczypta cynamonu, 3 łyżki miodu, łyżeczka proszku do pieczenia
+ olej roślinny do smażenia, 2 duże jabłka pokrojone w kostkę, 2 łyżki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, sok z cytryny, opcjonalnie śmietana lub jogurt naturalny
Łączymy składniki na ciasto. Mieszamy. Nakładamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię, formując średniej wielkości placki. Smażymy placuszki z obu stron aż do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia.
Umieszczamy pokrojone jabłka w garnuszku. Posypujemy je cukrem i cynamonem. Potem skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy je na małym ogniu. Czekamy, aż zmiękną. Potem razem z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego wykładamy je na placki.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis ma szpinakowe placki z gorgonzolą i orzechami włoskimi. Są wyborne!