Ta apetyczna przekąska będzie hitem każdej imprezy. Wygląda i smakuje fantastycznie

Nie ma sobie równych - każdemu smakuje i zawsze się udaje.
Ta apetyczna przekąska będzie hitem każdej imprezy. Wygląda i smakuje fantastycznie
Fot. Unsplash
17.11.2023

Zaplanowałaś imprezę i nie masz pojęcia, jakie smakołyki przygotować dla swoich gości? Jeśli nie chcesz spędzać w kuchni za wiele czasu, jednakże zależy Ci na wywołaniu efektu wow, koniecznie postaw na wiejski chleb faszerowany serem brie, figami oraz aromatycznym masłem szałwiowym. Smakuje i wygląda fantastycznie. To przekąska, która nie ma sobie równych. Każdemu smakuje i zawsze się udaje.

Zobacz także: Dzięki tej pysznej sałatce zadbasz nie tylko o zdrowie, ale i urodę. Robi prawdziwe cuda z cerą

Chleb faszerowany serem brie, figami i masłem szałwiowym

Składniki

Do przygotowania dania będziesz potrzebowała składników, takich jak: duży okrągły bochenek chleba (najlepiej w wiejskim stylu z mocno wyczuwalną nutą zakwasu), ser brie, 100 g masła, garść listków świeżej szałwii, 9 dojrzałych fig, duża zeszklona czerwona cebula pokrojona w piórka, miód, świeży rozmaryn, orzechy włoskie, kiść winogron, świeżo zmielony kolorowy pieprz, ocet balsamiczny, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki parmezanu

Sposób przygotowania

Przygotuj masło szałwiowe. Połącz miękkie masło wraz ze startymi w moździerzu listkami szałwii. Dopraw je dwoma łyżkami parmezanu, łyżką soku z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą i powstanie aksamitna masa. 

Umieść sześć pokrojonych fig w garnuszku. Zalej je 3 łyżkami octu balsamicznego, dopraw łyżką tymianku i połącz z zeszkloną czerwoną cebulą. Gotuj je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Poczekaj, aż się rozpadną. 

Wykrój wnętrze chleba z samego środka. Posmaruj je masłem szałwiowym i wyłóż na nie chutney figowy. Potem umieść w nim ponacinamy w paru miejscach ser brie i powtykaj w niego świeży rozmaryn.

Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wyjmuj go po kwadransie i udekoruj winogronami, orzechami włoskimi oraz trzema świeżymi figami polanymi miodem. Znów włóż go do piekarnika tym razem na 10 minut. 

Smacznego!

Zobacz także: Przepis, który bije rekordy popularności: Crispy rice, czyli najlepsza kolacja, jaką kiedykolwiek jadłaś!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Aimee Twigger (@twiggstudios)

Polecane wideo

Z grzywką czy bez? Te metamorfozy mówią same za siebie
Z grzywką czy bez? Te metamorfozy mówią same za siebie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie