Zaplanowałaś imprezę i nie masz pojęcia, jakie smakołyki przygotować dla swoich gości? Jeśli nie chcesz spędzać w kuchni za wiele czasu, jednakże zależy Ci na wywołaniu efektu wow, koniecznie postaw na wiejski chleb faszerowany serem brie, figami oraz aromatycznym masłem szałwiowym. Smakuje i wygląda fantastycznie. To przekąska, która nie ma sobie równych. Każdemu smakuje i zawsze się udaje.
Zobacz także: Dzięki tej pysznej sałatce zadbasz nie tylko o zdrowie, ale i urodę. Robi prawdziwe cuda z cerą
Do przygotowania dania będziesz potrzebowała składników, takich jak: duży okrągły bochenek chleba (najlepiej w wiejskim stylu z mocno wyczuwalną nutą zakwasu), ser brie, 100 g masła, garść listków świeżej szałwii, 9 dojrzałych fig, duża zeszklona czerwona cebula pokrojona w piórka, miód, świeży rozmaryn, orzechy włoskie, kiść winogron, świeżo zmielony kolorowy pieprz, ocet balsamiczny, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki parmezanu
Przygotuj masło szałwiowe. Połącz miękkie masło wraz ze startymi w moździerzu listkami szałwii. Dopraw je dwoma łyżkami parmezanu, łyżką soku z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą i powstanie aksamitna masa.
Umieść sześć pokrojonych fig w garnuszku. Zalej je 3 łyżkami octu balsamicznego, dopraw łyżką tymianku i połącz z zeszkloną czerwoną cebulą. Gotuj je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Poczekaj, aż się rozpadną.
Wykrój wnętrze chleba z samego środka. Posmaruj je masłem szałwiowym i wyłóż na nie chutney figowy. Potem umieść w nim ponacinamy w paru miejscach ser brie i powtykaj w niego świeży rozmaryn.
Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wyjmuj go po kwadransie i udekoruj winogronami, orzechami włoskimi oraz trzema świeżymi figami polanymi miodem. Znów włóż go do piekarnika tym razem na 10 minut.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis, który bije rekordy popularności: Crispy rice, czyli najlepsza kolacja, jaką kiedykolwiek jadłaś!
Wyświetl ten post na Instagramie