Receptura na czekoladowy mus z bezą i nutą wanilii. Jest pyszny ♥

Pokochasz ten smak!
Receptura na czekoladowy mus z bezą i nutą wanilii. Jest pyszny ♥
Fot. iStock
05.11.2023

Jeśli znajdujesz się w gronie czekoladoholiczek w żadnym razie nie możesz odmówić sobie tego iście królewskiej słodkiej uczty. Intensywnie czekoladowy, dosłownie rozpływający się w ustach mus podany wraz z przyjemnie ciągnącą się bezą, na pewno zachwyci Twoje podniebienie. Oto wskazówki, które pozwolą Ci błyskawicznie i bezproblemowo przygotować ten niezwykły deser.

Zobacz także: Przepis, który bije rekordy popularności: Crispy rice, czyli najlepsza kolacja, jaką kiedykolwiek jadłaś!

Przepis na czekoladowy mus z bezą i nutą wanilii

Składniki

Do przygotowania czekoladowego musu będziesz potrzebowała składników, takich jak: 3 jajka w rozmiarze L w temperaturze pokojowej (oddzielamy białka od żółtek), 250 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, szczypta soli morskiej, 70 g masła, 500 g śmietanki kremówki, 150 g cukru pudru, ziarenka z jednaj laski wanilii

Do przygotowania bezy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 5 białek, 250 g drobnego cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka soku z cytryny, szczypta soli morskiej + starta gorzka czekolada do ozdobienia deseru przed podaniem

*(jeśli brakuje Ci czasu, zastąp bezę bitą śmietaną) 

Sposób przygotowania

Do wciąż ciepłej rozpuszczonej czekolady dodaj masło. Mieszaj, czekając aż się roztopi. Potem wlej do czekoladowej masy żółtka. Znów zamieszaj. Zacznij ubijać pianę z białek doprawionych szczyptą soli. Stopniowo dosypuj do nich cukier puder. Skończ ubijanie, gdy masa stanie się sztywna. Delikatnie połącz pianę z białek wraz z czekoladową masą i ziarenkami wanilii.

Przełóż mus do ozdobnej przezroczystej misy (najlepiej z elegancką nóżką). Potem umieść go w lodówce. Należy chłodzić go przez około pięć godzin. Zacznij przygotowywać bezę. Ubij delikatnie posolone białka na sztywno. Stopniowo dodawaj do masy cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Wyłóż powstałą masę na papier do pieczenia. Piecz bezę przez godzinę w temperaturze 110 stopni. Ostudź ją, a potem umieść na musie czekoladowym. Przed podaniem posyp deser startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Zobacz także: Te jabłkowe mini tarty skradną serce każdego łasucha. Smakują obłędnie, wyglądają bajkowo ♥

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Juana Pepa (@madamejuanapepa)

Polecane wideo

Obłędne kreacje na jesienne imprezy. Dzięki nim na pewno będziesz chwytać spojrzenia
Obłędne kreacje na jesienne imprezy. Dzięki nim na pewno będziesz chwytać spojrzenia - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie