Jednym z najbardziej viralowych przepisów w social mediach stał się ten na crispy rice. Chrupiący, podsmażony ryż idealnie zastąpi kromki chleba, a farsz składający się z łososia, awokado, majonezu i srirachy będzie najlepszym dopełnieniem tego smakowitego dania. Czy istnieje zatem kolacja doskonała? Tak, a poniżej znajdziesz recepturę na tę wyśmienitą przekąskę.
Zobacz także: Imbirowe ciasteczka z kremem pomarańczowym. To idealny jesienny podwieczorek
Crispy rice:
250 g ryżu do sushi
3 łyżki octu ryżowego
Łyżeczka cukru
Farsz:
30 g majonezu
Łyżka srirachy
Opakowanie łososia
Szczypiorek
Dodatkowo:
Prażone algi nori
Awokado
Ugotuj ryż i wyłóż go na blachę. Dodaj ocet i cukier. Przykryj papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie pokrój ryż na równe kwadraty. Każdy z nich smaż na głębokim oleju na złocisty kolor.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, srirachę, łososia i szczypiorek.
Pora na złożenie kanapki. Na crispy rice połóż płat prażonych alg nori, posmaruj go awokado, a na to wyłóż farsz. Kanapkę przykryj drugim kwadracikiem crispy rice. Smacznego!
Wyświetl ten post na Instagramie