Znudziła Ci się kawa lub musisz z niej na pewien czas zrezygnować ze względów zdrowotnych? Jeżeli poszukujesz aromatycznej i smakowitej alternatywy dla małej czarnej bądź ulubionego cappuccino, koniecznie wypróbuj matcha latte.
Zobacz także: Imbirowe ciasteczka z kremem pomarańczowym. To idealny jesienny podwieczorek
Matcha latte od pewnego czasu jest przebojem londyńskich, paryskich, madryckich, czy lizbońskich kawiarni. To napój, który warto wypróbować nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale i zdrowotne. Matcha nie na darmo nazywana jest bowiem eliksirem nieśmiertelności. Intensywnie zielona sproszkowana herbata faktycznie znacznie spowalnia proces starzenia się organizmu. Genialnie poprawia pamięć i wspomaga koncentrację, przyspiesza metabolizm, a jakby tego było mało, fantastycznie wpływa na też na urodę. Jeśli pije się ją regularnie, wygładza cerę i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Do przyrządzenia napoju będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml mleka (krowiego, owsianego, kokosowego, sojowego lub migdałowego), łyżeczka matchy, 50 ml wody (powinna mieć temperaturę 70 stopni), łyżka miodu
Zalewamy matchę wodą. Bardzo dokładnie mieszamy - możemy użyć w tym celu specjalnej bambusowej miotełki określanej mianem chasen lub spieniacza do mleka. Następnie dodajemy do niej łyżkę miodu. Znów mieszamy. Podgrzewamy mleko do 60 stopni. Spieniamy je i powolnym ruchem przelewamy do matchy.
Smacznego!
Zobacz także: Oszalejesz na punkcie tego deseru. Często zajadano go na królewskich ucztach w Wersalu