Znalezienie osoby, która nie przepadałaby za ciastem francuskim graniczy z cudem. Bardzo trudno nie mieć do niego słabości, zwłaszcza jeśli jest nadziewane rozpływającym się w ustach pstrągiem i aromatycznym szpinakiem z nutą parmezanową.
Zobacz także: Imbirowe ciasteczka z kremem pomarańczowym. To idealny jesienny podwieczorek
Do upieczenia rolady będziemy potrzebowały składników, takich jak: rulon ciasta francuskiego, średniej wielkości filet z pstrąga tęczowego (lub filet z innej ulubionej ryby, na przykład z łososia lub morszczuka), 400 g świeżego szpinaku, garść startego parmezanu, duża czerwona cebula pokrojona w piórka, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki zielonego pesto, łyżka octu balsamicznego, oliwa
+ rozbełtane żółtko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec
Dusimy szpinak, podsmażany na oliwie cebulę. Łączymy je wraz z parmezanem, octem balsamicznym, gałką muszkatołową i zielonym pesto.
Rozkładamy na blaszce ciasto francuskie. Umieszczamy na środku filet. Doprawiamy rybę świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i tymiankiem. Umieszczamy na niej warstwę szpinaku. Na bokach ciasta robimy ukośne nacięcia. Łączymy je, nawijając je na nadzienie rolady i dociskając każdy z nich na środku.
Smarujemy ciasto rozbełtanym żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy roladę przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Oszalejesz na punkcie tego deseru. Często zajadano go na królewskich ucztach w Wersalu