W kulinariach podobnie jak w modzie, czy aranżacji wnętrz bardzo często najprostsze rozwiązania okazują się tymi najbardziej trafionymi. Ot, nie sposób nie zgodzić się z tym, że w wyrafinowanej prostocie drzemie wielka siła. Jeśli spodziewasz się gości i głowisz się, jaki deser przygotować, aby zrobić na nich wielkie wrażenie, nie spędzając przy tym długich godzin w kuchni, koniecznie postaw na truskawki na ciepło z bitą śmietaną. To deserowy klasyk w niezrównanym francuskim stylu. Zajadano się nim często na królewskich ucztach w Wersalu. Przygotowuje się go błyskawicznie, a do tego banalnie prosto.
Zobacz także: To dyniowe ciasto z korzenną nutą nie ma sobie równych. Rozpływa się w ustach i... uzależnia
Truskawki i bita śmietana to coś, co skusi każdego, nawet najwybredniejszego łasucha. Pokuśmy się o przygotowanie najsmakowitszej, iście królewskiej wersji tego deseru. Wysypmy opakowanie mrożonych truskawek na blaszkę. Posypmy je brązowym cukrem, łyżeczką świeżo zmielonego kardamonu i ziarenkami wyłuskanymi z jednej laski wanilii. Następnie umieśćmy truskawki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmijmy je po około kwadransie i przełóżmy do przezroczystej misy (najlepiej zdobionej i z nóżką). Wyłóżmy na owoce bardzo dużą ilość bitej śmietany. Ubijając ją, nie zapomnijmy dosypać do niej utrwalacza i paru łyżeczek cukru waniliowego. Można przygotować też jej truskawkową, apetycznie różową wersję. Wtedy dolewamy do ubitej, bardzo sztywnej śmietany parę łyżeczek syropu truskawkowego. Deser jemy tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także: Te jabłkowe mini tarty skradną serce każdego łasucha. Smakują obłędnie, wyglądają bajkowo ♥
Wyświetl ten post na Instagramie