Jabłkowe mini tarty to niezwykły deser, który wprawi w zachwyt dosłownie każdego, nawet najbardziej wybrednego łasucha. Smakowite połączenie rozpływających się w ustach jabłek o korzenno-miodowym aromacie i chrupiącego spodu z ciasta francuskiego nie ma sobie równych. Kolejną ich zaletą jest to, że przygotowuje się je naprawdę prosto i błyskawicznie. To jeden z tych deserów, które zawsze się udają.
Zobacz także: Nie jadłaś lepszych czekoladowych ciastek. Te smakują jak połączenie brownie i murzynka
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: rulon ciasta francuskiego, jabłka (na przykład antonówki lub szare renety), czerwone słodkie wino, miód, cynamon, świeżo zmielony kardamon + rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec
Obieramy jabłka ze skórek. Kromy je na połówki, a potem umieszczamy w miseczce wypełnionej czerwonym słodkim winem. Zostawiamy je w niej na około dwie godziny, aby nabrały intensywnego koloru. Następnie kroimy je na plastry o średniej grubości.
Tworzymy z ciasta francuskiego okręgi odpowiadające wielkości połówek jabłek. Robimy w nich też obwódki z ciasta. Umieszczamy w nich połówki owoców. Smarujemy je miodem i doprawiamy przyprawami korzennymi. Następnie rolujemy niewielkie części ciasta, tworząc kształt podobny do ogonków jabłek i doklejamy do każdego okręgu. Smarujemy brzegi ciasta rozbełtanym jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Pieczemy jabłkowe mini tarty w temperaturze 180 stopni przez około trzydzieści pięć minut (lub do momentu, kiedy ciasto będzie apetycznie zrumienione.
Smacznego!
Zobacz także: Ta pasta na stałe wejdzie to Twojego jadłospisu. Każda kanapka staje się dzięki niej mistrzowskim posiłkiem