Czekoladowe łakocie są uważana w świecie słodkości za czołówkę. Mało kto potrafi się im oprzeć. Jeżeli mamy ochotę na spałaszowanie bardzo intensywnie czekoladowego deseru, koniecznie postawmy na domowe ciasteczka. Zachwycają cudownym aromatem, niesamowitym smakiem, jak i niebywale apetyczną wilgotną konsystencja. Dosłownie rozpływają się w ustach. Ich kolejną zaletą jest to, że można przygotować je błyskawicznie. Poświęcimy na to zaledwie kwadrans. Do dzieła!
Zobacz także: Ta pasta na stałe wejdzie to Twojego jadłospisu. Każda kanapka staje się dzięki niej mistrzowskim posiłkiem
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 70 g masła, 150 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 2 jajka w rozmiarze L w temperaturze pokojowej, 125 g cukru, łyżka cukru waniliowego, łyżka kakao, 70 g przesianej mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej
Umieszczamy masło i czekoladę w garnuszku. Zaczynamy podgrzewać je na małym ogniu. Od czasu do czasu je mieszamy i czekamy aż się roztopią. Odstawiamy masę z ognia.
Ubijamy jajka wraz z cukrem, cukrem pudrem i solą na puszystą masę. Następnie łączymy ją z masą czekoladową, proszkiem do pieczenia, kakao i mąką. Dokładnie mieszamy.
Chłodzimy masę przez 15 minut w zamrażarce. Potem wykładamy ciasteczka w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 11/12 minut. Nadal są miękkie, gdy wyjmuje się je z piekarnika - potem zastygają.
Smacznego!
Zobacz także: Przepyszna czekoladowa panna cotta z karmelizowanymi orzechami. Każdy poprosi o dokładkę!