Sezon na jabłka nareszcie już w pełni. To zaś znak, że do naszego jesiennego jadłospisu, koniecznie powinny wejść smakowite desery, w których te niezwykle aromatyczne owoce grają pierwsze skrzypce. Każdy łasuch, który ma do nich szczególną słabość, musi wypróbować karmelizowane jabłka z cynamonową nutą. Przygotowuje się je banalnie prosto, a do tego bardzo szybko.
Zobacz także: Przepyszna kawa w jesiennym wydaniu. Poprawia humor i wspaniale rozgrzewa
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: kilka jabłek pokrojonych na grube plastry, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, 5 łyżek brązowego cukru, łyżka masła
Umieszczamy cukier na patelni. Zaczynamy podgrzewać go na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, zmniejszamy płomień i dorzucamy na patelnię spory kawałek masła, cynamon oraz kardamon. Mieszamy.
Układamy na patelni kawałki jabłek. Nakrywamy je. Smażymy je z obu stron, aż zrobią się miękkie i apetycznie szkliste. Podajemy je od razu po przygotowaniu. Świetnie smakują z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Zobacz także: Nie jadłaś jeszcze tak dobrego czekoladowego ciasta. Jego sekret to jeden nietypowy składnik