Wraz z nastaniem jesiennej aury zmieniamy nie tylko swoją garderobę, ale i jadłospis. Często zaczynają w nim dominować bardzo sycące i rozgrzewające potrawy. Nabieramy też ochoty na inne niż dotychczas słodkości. Do naszego repertuaru wchodzą przede wszystkim te, w których pierwsze skrzypce grają korzenne nuty. Po letniej przerwie znów nie możemy żyć bez cynamonowych i kardamonowych łakoci. Jeśli jesteśmy ich amatorkami, koniecznie powinnyśmy wypróbować korzenną kawę w jesiennym wydaniu. Jest wręcz uzależniająco pyszna. Jako że dodaje się do niej karmel oraz bitą śmietanę, może stać się świetnym zamiennikiem deseru.
Zobacz także: Przepis na tartę jabłkową. Gwarantujemy, że stanie się Twoim ulubionym jesiennym deserem
Aromatyczne espresso wzbogacone o nutę cynamonu, kardamonu i karmelu to napój obok którego bardzo ciężko przejść obojętnie. Jego sekretem jest postawienie na świeżo zmielone przyprawy oraz rozpływający się w ustach domowy karmel.
Składniki
Do zrobienia karmelu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 120 g cukru, 90 g masła, 110 ml śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania
Wsypujemy cukier na niedużą patelnię. Rozprowadzamy go po równo całej jej powierzchni i Podgrzewamy go na średnim ogniu. Czekamy aż zbrązowieje, a potem dodajemy do niego masło. Zmniejszamy płomień. Gdy masło rozpuści, dolewamy do mikstury śmietankę kremówkę. Energicznie mieszając, czekamy aż masa zgęstnieje.
Korzenna kawa z karmelem
Umieszczamy w ulubionym kubku lub filiżance 2 łyżki karmelu. Posypujemy go szczyptą świeżo zmielonego kardamonu i cynamonu. Następnie wlewamy do kubka podwójne espresso. Dekorujemy kawę bitą śmietaną.
Smacznego!
Zobacz także: Przepyszna czekoladowa panna cotta z karmelizowanymi orzechami. Każdy poprosi o dokładkę!