Sernik na Dzień Chłopaka. Twój ukochany na pewno poprosi o dokładkę!

Wyśmienity deser, który zachwyci każdego mężczyznę.
Sernik na Dzień Chłopaka. Twój ukochany na pewno poprosi o dokładkę!
Fot. pexels
26.09.2023

Dzień Chłopaka wypada już w najbliższą sobotę, 30 września. Jeśli zastanawiasz się nad prezentem dla ukochanego partnera, być może spodoba Ci się pomysł przygotowania dla niego pysznego deseru. Ciekawym przepisem na sernik Oreo podzielili się ostatnio bloger kulinarny, Rozkoszny oraz uczestnik Masterchefa, Matteo Brunetti.

Oto receptura, którą być może wykorzystasz już w ten weekend!

Zobacz także: Drinki 0%, które można pić bez ograniczeń. Smakują bosko!

Jakie ciasto zrobić na Dzień Chłopaka?

Przepis na sernik Oreo

Spód
160 g ciasteczek Oreo
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
50 g masła, roztopionego

Masa
400 g tłustego twarogu sernikowego mielonego trzy razy, w temperaturze pokojowej
400 g serka kremowego typu Philadelphia
4 duże jajka „zerówki” w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
¼ łyżeczki soli
ziarenka z 1 laski wanilii

Klajdra
400 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka zblenduj, a następnie dodaj do nich sól i roztopione masło. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a na nim umieść ciasteczkową masę. Podpiecz spód przez 5 minut i zostaw do wystygnięcia.

Zmiel trzykrotnie ser, dodaj jajka – jedno po zmiksowaniu drugiego. Następnie dorzyć cukier, sól, wanilię i wszystko dokładnie zmiksuj na małych obrotach. Przelej masę do tortownicy i piecz przez 40 – 45 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż trzęsący się przy poruszaniu formy. Sernik może się zarumienić, urosnąć i opaść, nie ma to tu znaczenia.

W międzyczasie, kiedy sernik się piecze, przygotuj klajdrę. W tym celu zmiksuj kwaśną śmietanę z cukrem i wanilią. Następnie przełóż masę na sernik i piecz przez 10 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim jeszcze ciasto przez 10 minut.

Gdy sernik jest jeszcze gorący, za pomocą noża, oddziel go od tortownicy. Dzięki temu będzie miał ładne, równe brzegi. Wystudź, a następnie schłodź w lodówce minimum 6 – 8 godzin.

Zobacz także: Przepyszna czekoladowa panna cotta z karmelizowanymi orzechami. Każdy poprosi o dokładkę!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Michał Korkosz (@rozkoszny)

Polecane wideo

Randkowe zwyczaje, które przeszły już do lamusa
Randkowe zwyczaje, które przeszły już do lamusa - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 26.09.2023 13:31
Na dzień chłopaka to zrób loda.
odpowiedz
Milena (Ocena: 5) 26.09.2023 10:16
Taki sernik to i ja z chęcią bym zjadła wiec może zrobię kto wie hehe a w prezencie dla mojego chłopa mam voucher na lot w aerotunelu w Lesznie jestem ciekawa jego reakcji
odpowiedz

Polecane dla Ciebie