Jabłka znów wchodzą do kulinarnej gry. To właśnie one razem z równie aromatycznymi, smakowitymi śliwkami grają najczęściej pierwsze skrzypce w jesiennych deserach. Idealnie nadają się do wypieków. Jeśli nabrałyśmy ochoty na upieczenie domowego ciasta, koniecznie postawmy na uzależniająco pyszną jabłkową tartę we francuskim wydaniu. Połączenie apetycznie kruchego spodu i rozpływających się w ustach owoców z korzenną nutą nie ma sobie równych.
Zobacz także: Przepyszna czekoladowa panna cotta z karmelizowanymi orzechami. Każdy poprosi o dokładkę!
Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 220 g przesianej mąki pszennej, 150 g zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno jajko w rozmiarze L, 6 łyżek cukru pudru
Do przygotowania nadzienia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak 500 g jabłek (na przykład antonówek), 6 łyżek brązowego cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
Przesianą mąkę łączymy wraz z masłem, jajkiem, cukrem pudrem i solą morską. Składniki ugniatamy przez chwilę aż do ich połączenia - ciasto ma być zwarte i nie przyklejać się do rąk. Następnie owijamy kulę ciasta w folię, umieszczamy w lodówce i chłodzimy ją przez około godzinę.
Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ją i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy na spód tarty posypane cukrem oraz przyprawami i skropione sokiem cytrynowym plasterki jabłek. Pieczemy tartę przez około pięćdziesiąt minut. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
Smacznego!
Zobacz także: Zupa, która zachwyca kremową konsystencją i niezwykłym smakiem. Oto przepyszny chowder z łososiem i kukurydzą