Przepis na tartę jabłkową. Gwarantujemy, że stanie się Twoim ulubionym jesiennym deserem

To przepyszne ciasto nie ma sobie równych.
Przepis na tartę jabłkową. Gwarantujemy, że stanie się Twoim ulubionym jesiennym deserem
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
24.09.2023

Jabłka znów wchodzą do kulinarnej gry. To właśnie one razem z równie aromatycznymi, smakowitymi śliwkami grają najczęściej pierwsze skrzypce w jesiennych deserach. Idealnie nadają się do wypieków. Jeśli nabrałyśmy ochoty na upieczenie domowego ciasta, koniecznie postawmy na uzależniająco pyszną jabłkową tartę we francuskim wydaniu. Połączenie apetycznie kruchego spodu i rozpływających się w ustach owoców z korzenną nutą nie ma sobie równych. 

Zobacz także: Przepyszna czekoladowa panna cotta z karmelizowanymi orzechami. Każdy poprosi o dokładkę!

Przepyszna jabłkowa tarta z kruchym spodem

Składniki

Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 220 g przesianej mąki pszennej, 150 g zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno jajko w rozmiarze L, 6 łyżek cukru pudru

Do przygotowania nadzienia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak 500 g jabłek (na przykład antonówek), 6 łyżek brązowego cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę łączymy wraz z masłem, jajkiem, cukrem pudrem i solą morską. Składniki ugniatamy przez chwilę aż do ich połączenia - ciasto ma być zwarte i nie przyklejać się do rąk. Następnie owijamy kulę ciasta w folię, umieszczamy w lodówce i chłodzimyprzez około godzinę.

Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ją i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy na spód tarty posypane cukrem oraz przyprawami i skropione sokiem cytrynowym plasterki jabłek. Pieczemy tartę przez około pięćdziesiąt minut. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. 

Smacznego!

Zobacz także: Zupa, która zachwyca kremową konsystencją i niezwykłym smakiem. Oto przepyszny chowder z łososiem i kukurydzą

Polecane wideo

Futurystyczna aranżacja wnętrz. Czy tak będą wyglądały meble w przyszłości?
Futurystyczna aranżacja wnętrz. Czy tak będą wyglądały meble w przyszłości? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie