Polecane wideo

Obłędna pizza w jesiennym wydaniu. Uzależnisz się od tego smaku

Każdy poprosi o dokładkę!
Obłędna pizza w jesiennym wydaniu. Uzależnisz się od tego smaku
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
21.09.2023

Bardzo trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za pizzą. To po prostu coś, czym nie sposób się znudzić, zwłaszcza że można zajadać się jej niezliczonymi wariacjami. W jesiennych miesiącach koniecznie włączmy do swojego jadłospisu uzależniająco pyszną pizzę biancę z figami, gorgonzolą i karmelizowaną czerwoną cebulą.   

Zobacz także: Zupa, która zachwyca kremową konsystencją i niezwykłym smakiem. Oto przepyszny chowder z łososiem i kukurydzą

Pyszna pizza bianca z figami, gorgonzolą i karmelizowaną czerwoną cebulą

Składniki

Do przyrządzenia pizzy na będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej (najlepiej typu 00), 20 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 150 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 2 łyżki oliwy

Do przyrządzenia sosu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 50 ml śmietanki kremówki, 100 g serka mascarpone, płaska łyżeczka soli morskiej, łyżeczka białego pieprzu, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i podsmażone na łyżce oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy: kilka dojrzałych fig, dwie czerwone cebule pokrojone w piórka, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki brązowego cukru, 200 g mozzarelli, 100 g gorgonzoli + rukola do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania

Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy je na około dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować.

Łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez około kwadrans. Potem nakrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po upłynięciu wskazanego czasie ugniatamy ciasto przez parę minut. Rozwałkowujemy je na placek. Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - tym razem na czterdzieści minut.

Podsmażamy cebulę na oliwie. Zalewamy ją octem balsamicznym i posypujemy cukrem. Dusimy ją i czekamy, aż zmięknie. 

Przygotowujemy sos. Łączymy składniki. Gotujemy je na małym ogniu przez kilka minut. Wykładamy na ciasto sos oraz pozostałe składniki.

Umieszczamy pizzę w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans lub do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.

Smacznego!

Zobacz także: Dwa superzdrowe koktajle, które wspomagają odporność, upiększają cerę, zapewniają długowieczność

Randkowe zwyczaje, które przeszły już do lamusa
Randkowe zwyczaje, które przeszły już do lamusa - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie