Bardzo trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za pizzą. To po prostu coś, czym nie sposób się znudzić, zwłaszcza że można zajadać się jej niezliczonymi wariacjami. W jesiennych miesiącach koniecznie włączmy do swojego jadłospisu uzależniająco pyszną pizzę biancę z figami, gorgonzolą i karmelizowaną czerwoną cebulą.
Zobacz także: Zupa, która zachwyca kremową konsystencją i niezwykłym smakiem. Oto przepyszny chowder z łososiem i kukurydzą
Do przyrządzenia pizzy na będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej (najlepiej typu 00), 20 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 150 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 2 łyżki oliwy
Do przyrządzenia sosu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 50 ml śmietanki kremówki, 100 g serka mascarpone, płaska łyżeczka soli morskiej, łyżeczka białego pieprzu, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i podsmażone na łyżce oliwy z oliwek
Dodatki do pizzy: kilka dojrzałych fig, dwie czerwone cebule pokrojone w piórka, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki brązowego cukru, 200 g mozzarelli, 100 g gorgonzoli + rukola do posypania przed podaniem
Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy je na około dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować.
Łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez około kwadrans. Potem nakrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po upłynięciu wskazanego czasie ugniatamy ciasto przez parę minut. Rozwałkowujemy je na placek. Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia - tym razem na czterdzieści minut.
Podsmażamy cebulę na oliwie. Zalewamy ją octem balsamicznym i posypujemy cukrem. Dusimy ją i czekamy, aż zmięknie.
Przygotowujemy sos. Łączymy składniki. Gotujemy je na małym ogniu przez kilka minut. Wykładamy na ciasto sos oraz pozostałe składniki.
Umieszczamy pizzę w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans lub do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Dwa superzdrowe koktajle, które wspomagają odporność, upiększają cerę, zapewniają długowieczność