Serniki bez dwóch zdań można uznać za prawdziwą deserową klasykę. W naszym kraju zajada się je od XVII stulecia. Już w tym wieku stały się jedynymi z najpopularniejszych i najbardziej docenianych słodkości. Tak jest po dziś dzień. Wszystkie sernikoholiczki koniecznie wypróbować przepis na sernik o smaku białej czekolady z przyjemnie orzeźwiającą limonkową nutą. Ciasto zachwyca swym idealnie wyważonym smakiem. Ma też nieprzeciętnie aksamitną konsystencję i dosłownie rozpływa się w ustach. Jego spód natomiast bardzo przyjemnie chrupie. Warto dodać, że robi się je bardzo prosto.
Zobacz także: Dwa superzdrowe koktajle, które wspomagają odporność, upiększają cerę, zapewniają długowieczność
Do upieczenia sernika będziemy potrzebowały składników, takich jak: 800 g twarogu sernikowego, 200 g serka mascarpone, skórka starta z cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki esencji waniliowej, 180 g drobnego cukru, 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, 4 jajka w rozmiarze L, szczypta soli morskiej, 150 ml śmietany 30%
Do przygotowania spodu sernika będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g maślanych herbatników (zależnie od upodobań smakowych jasnych lub ciemnych), 100 g roztopionego masła
Do przygotowania polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, sok wyciśnięty z jednej limonki
Wkładamy herbatniki do woreczka. Związujemy go. Zaczynamy kruszyć je wałkiem do ciasta. Gdy będą już w pełni rozdrobnione, przekładamy je do miseczki i łączymy je z roztopionym masłem. Potem wykładamy je na posmarowanej masłem formie. Wyrównujemy powierzchnię łyżką. Umieszczamy spód na dwie godziny w lodówce.
Przygotowujemy masę serową. Ubijamy jajka wraz z cukrem i solą na puszystą masę. Następnie łączymy ją wraz z pozostałymi składnikami. Wylewamy masę serową na spód. Wstawiamy sernik do piekarnika. Pieczemy go przez kwadrans w temperaturze 220 stopni. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto przez około półtorej godziny godziny (bądź do momentu stężenia masy). Potem umieszczamy je w lodówce na godzinę.
Łączymy składniki na polewę. Gdy będzie dobrze przestudzona, dekorujemy nią sernik.
Smacznego!
Zobacz także: Focaccia w obłędnym letnim wydaniu. Zachwyca puszystością i intrygującymi dodatkami