Zupa, która zachwyca kremową konsystencją i niezwykłym smakiem. Oto przepyszny chowder z łososiem i kukurydzą

To bardzo prosta w przygotowaniu pyszna zupa, od której nie sposób się nie uzależnić.
Zupa, która zachwyca kremową konsystencją i niezwykłym smakiem. Oto przepyszny chowder z łososiem i kukurydzą
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/swarnika)
07.09.2023

Historia smakowitej zupy chowder sięga XIX stulecia. Ma swoje korzenie w amerykańskiej kuchni, a dokładnie w jej części określanej mianem Nowej Anglii. Co ciekawe, określenie chowder wywodzi się z języka francuskiego. Pochodzi od słowa chaudière, co oznacza kociołek. Niemała liczba mieszkańców Stanów Zjednoczonych twierdzi, że nie ma pyszniejszej zupy. Chowder jest bardzo syty, apetycznie gęsty, a do tego nieprzeciętnie aromatyczny. Istnieje mnóstwo jego wersji, jednakże najczęściej zawiera ryby, owoce morza, kukurydzę oraz ziemniaki. To bardzo prosta w przygotowaniu zupa, którą nie sposób się nie zachwycić. Warto włączyć ją zatem do swojego jadłospisu. 

Zobacz także: Dwa superzdrowe koktajle, które wspomagają odporność, upiększają cerę, zapewniają długowieczność

Przepyszny chowder z łososiem i kukurydzą

Składniki

Do przygotowania zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g świeżego, pokrojonego na kawałki łososia, 4 łyżki masła, 2 duże posiekane cebule, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 3 duże marchewki pokrojone w plastry, 10 pokrojonych w małą kostkę ziemniaków, 4 poszatkowane łodygi selera, 5 szklanek bulionu warzywnego, 1 szklanka mleka 3,2 %, 250 g śmietany 18%, 1/4 szklanki mąki pszennej, garść drobno posiekanej natki pietruszki, puszka kukurydzy, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu, łyżeczka tymianku, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, oliwa

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzewamy masło. Po chwili dolewamy do niego 2 łyżki oliwy. Mieszamy i dorzucamy posiekaną cebulę. Szklimy ją. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, łodygi selera i ziemniaki. Smażymy je przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dolewamy do nich kolejną łyżkę oliwy i podsmażamy czosnek. Wlewamy do garnka wino.

Po trzech minutach posypujemy warzywa mąką. Dolewamy do nich bulion warzywny i doprawiamy. Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ją przez około kwadrans, aż warzywa staną się miękkie. Kolejny krok to dodanie łososia. Gotujemy chowder przez 8 minut lub do momentu, kiedy łosoś będzie łatwo rozpadał się po wbiciu w niego widelca.

Wlewamy do zupy mleko i śmietanę. Mieszamy i gotujemy chowder jeszcze przez kilka minut. Dodajemy do niego kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Zobacz także: Śliwkowa tarta z kremem cytrusowym. Zrobisz ją błyskawicznie i bez pieczenia

Polecane wideo

Dzięki tym stylowym dodatkom Twój dom zacznie zachwycać. To prawdziwe wnętrzarskie hity
Dzięki tym stylowym dodatkom Twój dom zacznie zachwycać. To prawdziwe wnętrzarskie hity - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie