Mnóstwo osób jest zdania, że jeżeli choć raz spróbuje się domowego ketchupu, ten kupny już nigdy zasmakuje jak wcześniej. Nie sposób się z tym nie z zgodzić. Domowy sos na bazie przepysznych letnich pomidorów, które zachwycają słodyczą i wspaniałym aromatem, po prostu nie ma sobie równych. Jedyne, co możemy zrobić w tej sytuacji, to przygotować sporą porcję domowego ketchupu, umieścić go w słoikach, zakonserwować i raczyć się nim przez jesienne i zimowe miesiące. Trzeba też dodać, że ketchup jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Zobacz także: Focaccia w obłędnym letnim wydaniu. Zachwyca puszystością i intrygującymi dodatkami
Do przygotowania ketchupu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 kg słodkich malinowych pomidorów, 2 duże czerwone cebule pokrojone w kostkę, 3 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki octu balsamicznego, 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, oliwa, 4 łyżki octu jabłkowego, 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej, 3 łyżki świeżych listków tymianku, szczypta chili
Wycinamy ze sparzonych pomidorów szypułki. Kroimy je i pozbywamy się z nich skórek. Umieszczamy je w garnku i zaczynamy gotować na małym ogniu.
Smażymy na oliwie czosnek. Szklimy cebulę. Zalewamy ją octem balsamicznym i posypujemy cukrem. Czekamy, aż zacznie się karmelizować.
Gdy pomidory całkowicie się rozpadną, dodajemy do nich podsmażony czosnek, skarmelizowaną czerwoną cebulę i resztę składników. Gotujemy ketchup przez kolejny kwadrans. Potem miksujemy masę i ją odcedzamy.
Ponownie umieszczamy gęsty ketchup w garnuszku. Doprowadzamy go do wrzenia i wekujemy.
Smacznego!
Zobacz także: Różowe naleśniki z letnimi owocami. Wyglądają niesamowicie, ale smakują jeszcze lepiej