Odszukanie osoby, która nie przepadałaby za włoskimi pastami, z pewnością zajęłoby nam mnóstwo czasu. To po prostu uzależniająco pyszne dania, które mają amatorów na całym świecie. Jeśli należymy do grona pastomaniaczek, koniecznie powinnyśmy wypróbować przepis na makaron z wędzonym na ciepło łososiem, karczochami, kaparami i hojną dawką aromatycznego parmezanu. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Zobacz także: Dwa superzdrowe koktajle, które wspomagają odporność, upiększają cerę, zapewniają długowieczność
Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml śmietanki kremówki, 150 g dowolnego makaronu (najlepiej świeżego), dwa nieduże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, trzy łyżki czerwonego pesto, 3 drobno pokrojone suszone pomidory, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, szczypta soli morskiej, spora garść parmezanu, cztery łyżki zmielonych orzechów włoskich, łyżeczka suszonej bazylii, dwie łyżki octu balsamicznego, oliwa do smażenia, 2 łyżeczki kaparów, kilka karczochów w zalewie
Do udekorowania makaronu będziemy potrzebowały kolorowych pomidorków koktajlowych, zielonych oliwek bez pestek, paru łyżeczek parmezanu, łyżki posiekanych orzechów włoskich i kawałka wędzonego na ciepło łososia.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu. Podsmażamy na oliwie czosnek. Po chwili dodajemy do niego śmietankę kremówkę, czerwone pesto, zmielone orzechy włoskie, parmezan, suszone pomidory, kapary, ocet balsamiczny i przyprawy. Mieszamy. Podgotowujemy sos przez kilka minut na małym ogniu.
Łączymy sos z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Wykładamy na nim kawałki łososia. Posypujemy go pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, kawałkami karczochów, parmezanem i orzechami.
Smacznego!
Zobacz także: Różowe naleśniki z letnimi owocami. Wyglądają niesamowicie, ale smakują jeszcze lepiej