Włoski obiad: Przepis na makaron z łososiem, kaparami i smakowitą nutą parmezanu

To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Włoski obiad: Przepis na makaron z łososiem, kaparami i smakowitą nutą parmezanu
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/swarnika)
26.08.2023

Odszukanie osoby, która nie przepadałaby za włoskimi pastami, z pewnością zajęłoby nam mnóstwo czasu. To po prostu uzależniająco pyszne dania, które mają amatorów na całym świecie. Jeśli należymy do grona pastomaniaczek, koniecznie powinnyśmy wypróbować przepis na makaron z wędzonym na ciepło łososiem, karczochami, kaparami i hojną dawką aromatycznego parmezanu. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

Zobacz także: Dwa superzdrowe koktajle, które wspomagają odporność, upiększają cerę, zapewniają długowieczność

Jak zrobić makaron z łososiem, kaparami i parmezanem?

Składniki

Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml śmietanki kremówki, 150 g dowolnego makaronu (najlepiej świeżego), dwa nieduże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, trzy łyżki czerwonego pesto, 3 drobno pokrojone suszone pomidory, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, szczypta soli morskiej, spora garść parmezanu, cztery łyżki zmielonych orzechów włoskich, łyżeczka suszonej bazylii, dwie łyżki octu balsamicznego, oliwa do smażenia, 2 łyżeczki kaparów, kilka karczochów w zalewie

Do udekorowania makaronu będziemy potrzebowały kolorowych pomidorków koktajlowych, zielonych oliwek bez pestek, paru łyżeczek parmezanu, łyżki posiekanych orzechów włoskich i kawałka wędzonego na ciepło łososia.

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu. Podsmażamy na oliwie czosnek. Po chwili dodajemy do niego śmietankę kremówkę, czerwone pesto, zmielone orzechy włoskie, parmezan, suszone pomidory, kapary, ocet balsamiczny i przyprawy. Mieszamy. Podgotowujemy sos przez kilka minut na małym ogniu.

Łączymy sos z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Wykładamy na nim kawałki łososia. Posypujemy go pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, kawałkami karczochów, parmezanem i orzechami.

Smacznego!

Zobacz także: Różowe naleśniki z letnimi owocami. Wyglądają niesamowicie, ale smakują jeszcze lepiej

Oto obłędne modele spodni, które warto mieć w garderobie. Będą wielkimi hitami jesieni
Oto obłędne modele spodni, które warto mieć w garderobie. Będą wielkimi hitami jesieni - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie