Sezon na śliwki nareszcie w pełni. Warto zacząć zatem jak najczęściej wykorzystywać te niezwykle smaczne, nieprzeciętnie aromatyczne, a także obfitujące w mnóstwo cennych składników odżywczych owoce. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie uzależniająco pysznej śliwkowej tarty z cytrusowym kremem lemon curd. Zrobimy ją bardzo szybko, a co więcej bez pieczenia. Spód ciasta powstaje bowiem z chrupiących maślanych herbatników. To prawdziwa śliwkowa gratka dla każdego łasucha.
Zobacz także: Focaccia w obłędnym letnim wydaniu. Zachwyca puszystością i intrygującymi dodatkami
Do przygotowania spodu tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g maślanych herbatników (zależnie od upodobań smakowych jasnych lub ciemnych), 130 g roztopionego masła
Do przygotowania kremu do tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 2 niewoskowane cytryny, 110 g cukru, 70 g masła
Wkładamy herbatniki do woreczka. Związujemy go. Zaczynamy kruszyć je wałkiem do ciasta. Gdy będą już w pełni rozdrobnione, przekładamy je do miseczki i łączymy je z roztopionym masłem. Potem wykładamy je na posmarowanej masłem formie do tarty. Wyrównujemy powierzchnię łyżką. Umieszczamy spód na dwie godziny w lodówce.
Przygotowujemy krem do ciasta. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy do nich cukier, roztrzepane jajka oraz pokrojone na niewielkie kostki masło. Mieszaninę przekładamy do garnka. Przygotowujemy krem na parze na bardzo małym ogniu. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gęsta podobna do budyniu masa.
Wykładamy na schłodzonym zwartym spodzie ostudzony krem lemon curd. Potem ozdabiamy ciasto owocami.
Smacznego!
Zobacz także: Dwa superzdrowe koktajle, które wspomagają odporność, upiększają cerę, zapewniają długowieczność