Focacci nie da się nie lubić. To uwielbiane na całym świecie włoskie drożdżowe pieczywo po prostu nie ma sobie równego. Zachwyca apetyczną puszystością, można je jeść solo bądź wraz z dodatkami, a do tego jest bardzo syte. Idealnie nadaje się na przykład na lunch. Letnią porą warto wypróbować focaccię z dodatkiem fig, winogron oraz koziego sera. Jest wręcz uzależniająco pyszna, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu.
Zobacz także: Dwa superzdrowe koktajle, które wspomagają odporność, upiększają cerę, zapewniają długowieczność
Do upieczenia focacci będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g przesianej mąki pszennej typu 450, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10 g drożdży instant, 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej, 400 ml lekko ciepłej wody, 2 łyżeczki bułki tartej, garść parmezanu, 6 kawałków rolady koziej, 5 dojrzałych fig, garść zielonych i czerwonych winogron bez pestek
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dolewamy do nich wodę. Powoli mieszamy, czekając aż składniki się połączą. Wyrabiamy ciasto przez około trzy minuty. Następnie smarujemy je oliwą, nakrywamy lnianą lub bawełnianą szmatką i zostawiamy na godzinę/półtorej do wyrośnięcia.
Po upłynięciu wskazanego czasu wykładamy ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Dosypujemy do niego parmezan oraz rozmaryn i zaczynamy je wyrabiać, co powinno potrwać niecałą minutę. Następnie delikatnie rozciągamy ciasto na większy placek - powinien mieścić się w formie o wymiarach 25 x 36 cm.
Smarujemy formę oliwą, oprószamy ją bułką tartą i wykładamy na niej ciasto. Następnie układamy na nim pokrojone na pół figi, winogrona i kawałki koziego sera. Posypujemy je parmezanem i rozmarynem. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na około 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Skrapiamy focaccię oliwą.
Pieczemy ją przez około dwadzieścia pięć minut aż do osiągnięcia apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Różowe naleśniki z letnimi owocami. Wyglądają niesamowicie, ale smakują jeszcze lepiej