To czas, w którym pomidory zachwycają niesamowitą głębią smaku i cudownym aromatem. Smakosze czekają na tę chwilę przez cały rok. Pomidory są idealne - nie tylko soczyste, ale też bardzo słodkie. Warto wykorzystywać je więc w kuchni jak najczęściej. Świetnym pomysłem na pomidorową ucztę jest przygotowanie francuskiej tarty. Koniecznie dodajmy do niej kilka rodzajów pomidorów w różnych kolorach. Będzie nie tylko uzależniająco pyszna, ale i szalenie apetyczna.
Zobacz także: Te chutney`e genialnie podkręcą smak Twoich potraw. Oto top 3, które musisz wypróbować
Do przygotowania ciasta na tartę będziemy potrzebowały składników, takich jak: 220 g przesianej mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno jajko w rozmiarze L
Do przygotowania nadzienia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 2 łyżki czerwonego pesto, ser pleśniowy Roquefort, kilka kolorowych słodkich pomidorów o różnych kształtach, garść listków bazylii, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka octu balsamicznego
*Jeśli brakuje nam czasu, możemy zrobić tartę na gotowym spodzie z ciasta francuskiego. Wtedy lepiej zmniejszyć liczbę jajek z nadzienia i użyć tylko jednego w rozmiarze M.
Łączymy mąkę wraz z masłem, jajkiem oraz solą morską. Ugniatamy je przez chwilę aż do momentu ich połączenia (ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni). Następnie formujemy z ciasta kulę, owijamy ją w folię i umieszczamy w lodówce na około godzinę.
Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy je na wysmarowaną masłem formę. Przygotowujemy nadzienie. Łączymy jajka wraz z pesto i pokrojonym na niewielkie kawałki serem. Umieszczamy masę jajeczną na cieście. Następnie wykładamy na tartę plasterki pomidorów. Doprawiamy je kolorowym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym.
Pieczemy tartę przez około czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem dekorujemy ją listkami bazylii.
Smacznego!
Zobacz także: Te ciastka to uczta dla zmysłów. Smakują obłędnie i wyglądają jak kulinarne dzieła sztuki