Oto najpyszniejsza tarta, jaką kiedykolwiek jadłaś. Tak smakuje lato

Wprawi w zachwyt każdego smakosza.
Oto najpyszniejsza tarta, jaką kiedykolwiek jadłaś. Tak smakuje lato
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
19.08.2023

To czas, w którym pomidory zachwycają niesamowitą głębią smaku i cudownym aromatem. Smakosze czekają na tę chwilę przez cały rok. Pomidory są idealne - nie tylko soczyste, ale też bardzo słodkie. Warto wykorzystywać je więc w kuchni jak najczęściej. Świetnym pomysłem na pomidorową ucztę jest przygotowanie francuskiej tarty. Koniecznie dodajmy do niej kilka rodzajów pomidorów w różnych kolorach. Będzie nie tylko uzależniająco pyszna, ale i szalenie apetyczna.  

Zobacz także: Te chutney`e genialnie podkręcą smak Twoich potraw. Oto top 3, które musisz wypróbować

Tarta pomidorowa z serem roquefort i bazylią

Składniki

Do przygotowania ciasta na tartę będziemy potrzebowały składników, takich jak: 220 g przesianej mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno jajko w rozmiarze L

Do przygotowania nadzienia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 2 łyżki czerwonego pesto, ser pleśniowy Roquefort, kilka kolorowych słodkich pomidorów o różnych kształtach, garść listków bazylii, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka octu balsamicznego

*Jeśli brakuje nam czasu, możemy zrobić tartę na gotowym spodzie z ciasta francuskiego. Wtedy lepiej zmniejszyć liczbę jajek z nadzienia i użyć tylko jednego w rozmiarze M.

Sposób przygotowania

Łączymy mąkę wraz z masłem, jajkiem oraz solą morską. Ugniatamy je przez chwilę aż do momentu ich połączenia (ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni). Następnie formujemy z ciasta kulę, owijamy ją w folię i umieszczamy w lodówce na około godzinę.

Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy je na wysmarowaną masłem formę. Przygotowujemy nadzienie. Łączymy jajka wraz z pesto i pokrojonym na niewielkie kawałki serem. Umieszczamy masę jajeczną na cieście. Następnie wykładamy na tartę plasterki pomidorów. Doprawiamy je kolorowym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym.

Pieczemy tartę przez około czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem dekorujemy ją listkami bazylii. 

Smacznego!

Zobacz także: Te ciastka to uczta dla zmysłów. Smakują obłędnie i wyglądają jak kulinarne dzieła sztuki

Polecane wideo

5 trendów w manicure, które pojawią się jesienią. Tak będziemy malować paznokcie już za chwilę
5 trendów w manicure, które pojawią się jesienią. Tak będziemy malować paznokcie już za chwilę - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie