Sałatka tabbouleh to prawdziwy klejnot kuchni bliskowschodniej, który podbił swego czasu serca smakoszy z całego świata. Przepis na nią zrodził się kilkaset lat temu w Libanie. Niemałą popularność zyskała jednak również w Syrii i Jordanii. Tabbouleh zaskakuje wyjątkowym smakiem i nieprzeciętną aromatycznością. Warto wiedzieć, że nie tylko doskonale smakuje, ale dostarcza także wielką dawkę cennych składników odżywczych. Warto przygotowywać ją zatem regularnie.
Zobacz także: Przepis na bezę. Ta Pavlova zachwyci Cię swym wyglądem i orzeźwiającym aromatem mirabelek
Do przyrządzenia sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 szklanka kaszy bulgur, duży pęczek świeżej pietruszki, spora garść świeżej mięty, 5 pomidorów średniej wielkości pokrojonych w małą kostkę, 1 spora drobno posiekana cebula, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1/4 szklanki oliwy, sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz + opcjonalnie pestki z granatu
Umieszczamy kaszę bulgur w ciepłej wodzie. Namaczamy ją przez około 20-30 minut, aż zmięknie. Następnie odcedzamy ją i odciskamy nadmiar wody. Siekamy drobno pietruszkę i miętę. Wykorzystujemy również część łodyg. Dodajemy do sałatki resztę składników i dobrze mieszamy.
Smacznego!
Zobacz także: Te chutney`e genialnie podkręcą smak Twoich potraw. Oto top 3, które musisz wypróbować