Te chutney`e genialnie podkręcą smak Twoich potraw. Oto top 3, które musisz wypróbować

Będziesz nimi zachwycona!
Te chutney`e genialnie podkręcą smak Twoich potraw. Oto top 3, które musisz wypróbować
Fot. iStock
12.08.2023

Chutney' e to nie zwykłe sosy, ale prawdziwa eksplozja aromatów. Słodko-pikantne gęste sosy mają swoje korzenie w Indiach, więc nierzadko dodaje się do nich egzotyczne przyprawy, takie jak garam masala, kardamon, cynamon, goździki, ziarna kolendry, czy anyż. Wybornie smakują wraz z rozmaitymi serami, rybami, grillowanymi warzywami, pakorami, samosami, nachosami, czy dodane do kanapek i burgerów. 

Zobacz także: Te ciastka to uczta dla zmysłów. Smakują obłędnie i wyglądają jak kulinarne dzieła sztuki

Trzy najpyszniejsze chutney'e

Chutney z mango

Składniki

Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 duże dojrzałe mango obrane ze skórki, 2 niewielkie białe cebule pokrojone w piórka, łyżeczka przyprawy curry, łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka przyprawy garam masala, szczypta chili, szczypta soli morskiej, 3 łyżki soku z limonki 

Sposób przygotowania

Smażymy cebulę na oliwie w garnku. Dodajemy do niej pokrojone mango i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przestawiamy garnek na najmniejszy palnik. Dusimy mango na małym ogniu przez dwadzieścia minut lub dłużej - do momentu, w którym całkowicie się rozpadnie i osiągnie smakowitą konsystencję powideł. 

Chutney z czerwonej cebuli

Składniki

Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 8 dużych czerwonych cebul, 200 ml czerwonego wina, 2 łyżki octu balsamicznego, świeży tymianek, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 3 łyżki brązowego cukru, szczypta chili

Sposób przygotowania

Kroimy cebule w piórka. Podsmażamy je na oliwie. Posypujemy je cukrem i smażymy przez kolejne cztery minuty. Dodajemy do nich resztę składników. Mieszamy. Przestawiamy garnek na najmniejszy palnik. Podgrzewamy go na małym ogniu przez trzydzieści minut lub dłużej - do momentu, w którym cebula całkowicie się rozpadnie i osiągnie apetyczną konsystencję powideł. 

Chutney ze śliwek węgierek

Składniki

Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g dojrzałych śliwek węgierek bez pestek, 2 średniej wielkości czerwone cebule pokrojone w piórka, 3 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, szczypta chili, łyżeczka świeżo zielonego pieprzu, 5 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

Umieszczamy cebulę w garnku. Podsmażamy ją na oliwie. Dodajemy do niej anyż i goździki - wyjmujemy je po upływie pięciu minut, gdy oddadzą swój aromat. Dorzucamy do cebuli resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przestawiamy garnek na najmniejszy palnik. Podgrzewamy go na małym ogniu przez trzydzieści minut lub dłużej - do momentu, w którym śliwki się rozpadną i osiągną konsystencję powideł. 

Smacznego!

Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami. Tego smaku nie da się zapomnieć ♥

Polecane wideo

Te zmysłowe stylizacje przyciągają spojrzenia. Zainspiruj się dziewczynami z Nowego Jorku i też zacznij je nosić
Te zmysłowe stylizacje przyciągają spojrzenia. Zainspiruj się dziewczynami z Nowego Jorku i też zacznij je nosić - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie