Chutney' e to nie zwykłe sosy, ale prawdziwa eksplozja aromatów. Słodko-pikantne gęste sosy mają swoje korzenie w Indiach, więc nierzadko dodaje się do nich egzotyczne przyprawy, takie jak garam masala, kardamon, cynamon, goździki, ziarna kolendry, czy anyż. Wybornie smakują wraz z rozmaitymi serami, rybami, grillowanymi warzywami, pakorami, samosami, nachosami, czy dodane do kanapek i burgerów.
Zobacz także: Te ciastka to uczta dla zmysłów. Smakują obłędnie i wyglądają jak kulinarne dzieła sztuki
Składniki
Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 duże dojrzałe mango obrane ze skórki, 2 niewielkie białe cebule pokrojone w piórka, łyżeczka przyprawy curry, łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka przyprawy garam masala, szczypta chili, szczypta soli morskiej, 3 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania
Smażymy cebulę na oliwie w garnku. Dodajemy do niej pokrojone mango i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przestawiamy garnek na najmniejszy palnik. Dusimy mango na małym ogniu przez dwadzieścia minut lub dłużej - do momentu, w którym całkowicie się rozpadnie i osiągnie smakowitą konsystencję powideł.
Składniki
Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 8 dużych czerwonych cebul, 200 ml czerwonego wina, 2 łyżki octu balsamicznego, świeży tymianek, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 3 łyżki brązowego cukru, szczypta chili
Sposób przygotowania
Kroimy cebule w piórka. Podsmażamy je na oliwie. Posypujemy je cukrem i smażymy przez kolejne cztery minuty. Dodajemy do nich resztę składników. Mieszamy. Przestawiamy garnek na najmniejszy palnik. Podgrzewamy go na małym ogniu przez trzydzieści minut lub dłużej - do momentu, w którym cebula całkowicie się rozpadnie i osiągnie apetyczną konsystencję powideł.
Składniki
Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g dojrzałych śliwek węgierek bez pestek, 2 średniej wielkości czerwone cebule pokrojone w piórka, 3 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, szczypta chili, łyżeczka świeżo zielonego pieprzu, 5 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania
Umieszczamy cebulę w garnku. Podsmażamy ją na oliwie. Dodajemy do niej anyż i goździki - wyjmujemy je po upływie pięciu minut, gdy oddadzą swój aromat. Dorzucamy do cebuli resztę składników. Dokładnie mieszamy. Przestawiamy garnek na najmniejszy palnik. Podgrzewamy go na małym ogniu przez trzydzieści minut lub dłużej - do momentu, w którym śliwki się rozpadną i osiągną konsystencję powideł.
Smacznego!
Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami. Tego smaku nie da się zapomnieć ♥