Mieszkańcy zachwycających krajobrazami i architekturą Włoch to prawdziwi smakosze. Od długich dekad przepadają nie tylko za rozmaitymi pastami, czy pizzą, ale także za niewielkimi, nadziewanymi i rozpływającymi się w ustach pierożkami określanymi mianem ravioli. Uważają je za typowy comfort food, czyli innymi słowy tradycyjne, nieco nostalgiczne jedzenie, które sprawia, że przenoszą się myślami do czasów dzieciństwa. Dzięki podobnym posiłkom znów zaczynają czuć się bezpieczni i bardzo zrelaksowani. Pyszne pierożki ravioli występują w niezliczonych wersjach. Szczególnie warto wypróbować tę z kurkami, ricottą i przyjemną nutą rozmarynu.
Zobacz także: Te ciastka to uczta dla zmysłów. Smakują obłędnie i wyglądają jak kulinarne dzieła sztuki
Do przygotowania ciasta na ravioli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 300 g przesianej mąki pszennej, szczypta soli morskiej, 3 jajka w rozmiarze L, 4 łyżki wody
Do przygotowania nadzienia do ravioli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g kurek, garść orzeszków pinii, 5 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, 3 gałązki świeżego rozmarynu, 2 niewielkie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 50 g startego parmezanu lub grana padano, szczypta soli morskiej, łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, 100 g sera ricotta, łyżka masła, oliwa
Łączymy ze sobą składniki na ciasto i zaczynamy je wyrabiać. Powinno być bardzo elastyczne. Rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie placki. Następnie podsypujemy je mąką. Wycinamy z niego niewielkie prostokąty lub koła.
Przygotowujemy farsz. Prażymy przez moment orzeszki pinii. Rozcieramy je w moździerzu lub rozdrabniamy je w elektrycznym młynku. Myjemy kurki. Dokładnie oczyszczamy je z piasku, osuszamy i kroimy. Podsmażamy je na oliwie przez około dziesięć minut. W dziewiątej minucie dodajemy do nich masło oraz czosnek. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Dodajemy do kurek ricottę, grana padano, orzeszki pinii, suszone pomidory, pieprz oraz sól. Skrapiamy farsz oliwą, aż składniki dobrze się połączą.
Potem umieszczamy trochę farszu na każdym okręgu lub kwadracie. Nakładamy na nie kolejną warstwę ciasta i łączymy ich brzegi, tworząc pierożki. Wrzucamy ravioli do wrzącej wody. Są gotowe, gdy zaczną wypływać na powierzchnię (zajmuje to mniej więcej 3 minuty).
Smacznego!
Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami. Tego smaku nie da się zapomnieć ♥