Jeżeli chciałybyśmy przygotować nie tylko obłędnie pyszny, ale także zachwycający wyglądem deser, koniecznie zdecydujmy się na upieczenie puszystych cytrynowych babeczek z kremem, które wyglądają jak letnie kwiaty. Robi się je bardzo szybko i banalnie prosto, a efekt jest wręcz fenomenalny. Idealnie sprawdzą się także na wyjątkowe okazje - to wspaniała ozdoba stołu.
Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami. Tego smaku nie da się zapomnieć ♥
Do upieczenia babeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g roztopionego masła, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta sody oczyszczonej, 100 g zmielonych migdałów bez skórki, 6 łyżek soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny, 2 jajka w rozmiarze L
Do zrobienia kremu do babeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, tabliczka białej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej, łyżeczka skórki cytrynowej, ziarenka z jednej laski wanilii, 2 łyżki cukru pudru, barwniki spożywcze (na przykład różowy, żółty i niebieski)
W osobnych miskach umieszczamy suche i mokre składniki na babeczki. Miksujemy mokre elementy przez kilka minut aż do powstania jednolitej aksamitnej masy. Delikatnym ruchem łączymy je z suchymi składnikami. Mieszamy.
Przekładamy ciasto do papilotek bądź formy do pieczenia babeczek. Pieczemy ciastka w temperaturze 180 stopni przez około 17/18 minut lub do suchego patyczka.
Łączymy składniki ma krem. Miksujemy je przez kilka minut. Potem dzielimy go na trzy części i dodajemy do nich barwniki spożywcze.
Zaczynamy dekorować ostudzone babeczki. Umieszczamy krem w rękawie cukierniczym z grubą końcówką i wyciskamy go, tworząc kształt płatków.
Smacznego!
Zobacz także: Obłędny bakłażan w greckim stylu. Przekąska imam bayildi zaskoczy Cię niezwykłym smakiem