Te ciastka to uczta dla zmysłów. Smakują obłędnie i wyglądają jak kulinarne dzieła sztuki

Ten deser wprawi w zachwyt każdego.
Te ciastka to uczta dla zmysłów. Smakują obłędnie i wyglądają jak kulinarne dzieła sztuki
Fot. Unsplash (A. Tavares)
07.08.2023

Jeżeli chciałybyśmy przygotować nie tylko obłędnie pyszny, ale także zachwycający wyglądem deser, koniecznie zdecydujmy się na upieczenie puszystych cytrynowych babeczek z kremem, które wyglądają jak letnie kwiaty. Robi się je bardzo szybko i banalnie prosto, a efekt jest wręcz fenomenalny. Idealnie sprawdzą się także na wyjątkowe okazje - to wspaniała ozdoba stołu. 

Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami. Tego smaku nie da się zapomnieć ♥

Smakowite cytrynowe babeczki kwiatki

Składniki

Do upieczenia babeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g roztopionego masła, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta sody oczyszczonej, 100 g zmielonych migdałów bez skórki, 6 łyżek soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny, 2 jajka w rozmiarze L

Do zrobienia kremu do babeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, tabliczka białej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej, łyżeczka skórki cytrynowej, ziarenka z jednej laski wanilii, 2 łyżki cukru pudru, barwniki spożywcze (na przykład różowy, żółty i niebieski) 

Sposób przygotowania

W osobnych miskach umieszczamy suche i mokre składniki na babeczki. Miksujemy mokre elementy przez kilka minut aż do powstania jednolitej aksamitnej masy. Delikatnym ruchem łączymy je z suchymi składnikami. Mieszamy.

Przekładamy ciasto do papilotek bądź formy do pieczenia babeczek. Pieczemy ciastka w temperaturze 180 stopni przez około 17/18 minut lub do suchego patyczka.

Łączymy składniki ma krem. Miksujemy je przez kilka minut. Potem dzielimy go na trzy części i dodajemy do nich barwniki spożywcze.

Zaczynamy dekorować ostudzone babeczki. Umieszczamy krem w rękawie cukierniczym z grubą końcówką i wyciskamy go, tworząc kształt płatków. 

Smacznego!

Zobacz także: Obłędny bakłażan w greckim stylu. Przekąska imam bayildi zaskoczy Cię niezwykłym smakiem

Polecane wideo

Ta zmysłowa biżuteria podkręci każdą stylizację. Będziesz miała ochotę nosić ją non stop
Ta zmysłowa biżuteria podkręci każdą stylizację. Będziesz miała ochotę nosić ją non stop - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie