Jeśli nie chcemy spędzić w kuchni za dużo czasu, ale chciałybyśmy jednocześnie zjeść wartościowy i pyszny domowy posiłek, koniecznie postawmy na zupę. Warto wziąć pod uwagę na przykład smakowity krem z buraków we włoskim stylu oraz klasyczny chłodnik. Są aromatyczne, przepyszne, bardzo zdrowe, banalnie proste w przygotowaniu i sprawdzą się jako obiad nawet w najgorętsze dni. Zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, więc dodadzą nam witalności i pozytywnie wpłyną na samopoczucie.
Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami. Tego smaku nie da się zapomnieć ♥
Do zrobienia zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 800 ml bulionu warzywnego, 600 g ugotowanych buraków, 200 g ciecierzycy, 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki estragonu, świeżo zmielony pieprz, sól morska, oliwa, garść parmezanu, świeża bazylia
Przez chwilę podsmażamy na oliwie czosnek. Czerwoną cebulę zalewamy octem balsamicznym, a następnie posypujemy cukrem. Karmelizujemy ją do miękkości. Łączymy czosnek i cebulę wraz z pozostałymi składnikami. Doprawiamy zupę i gotujemy ją na małym ogniu przez około dziesięć/dwanaście minut. Potem blendujemy ją na jednolitą masę. Przed podaniem dekorujemy krem buraczany oliwą, parmezanem i listkami bazylii.
Do zrobienia zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 ml kefiru, 1 litr maślanki, 3 duże marchewki, duży pęczek botwiny z korzeniem, pęczek rzodkiewki, 4 ogórki małosolne, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 3 niewielkie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, cztery łyżki soku z cytryny, kilka ugotowanych jajek, sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, oliwa
Kroimy marchew i buraczki w półplasterki, a pietruszkę i liście wraz z łodygami na kawałki. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Zaczynamy podsmażać warzywa (oprócz liści botwiny, koperku, szczypioru, rzodkiewek i ogórków). Następnie zalewamy je szklanką wody, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Potem dodajemy do wywaru liście wraz z łodygami i gotujemy przez kolejne 5 minut (w razie potrzeby dolewamy nieco więcej wody). Po upłynięciu wskazanego czasu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go do przestygnięcia.
Kolejny krok to dodanie do zupy kefiru, maślanki, posiekanych rzodkiewek, ogórków, szczypiorku i koperku. Przyprawiamy chłodnik świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy go z jajkiem.
Smacznego!
Zobacz także: Obłędne magdalenki z waniliową nutą. Te ciasteczka kocha cała Francja