Kto powiedział, że desery muszą być niezdrowe, tłuste i mieć mnóstwo kalorii? Warto wiedzieć, że istnieje wiele przepisów na łakocie, przez które nie stracimy fantastycznej sylwetki i które nie będą zawierały sporych ilości cukru. Oto fit desery, dla których na pewno stracisz głowę. Są uzależniająco pyszne!
Zobacz także: Lunch ze szczyptą egzotyki. Sałatka w tajskim stylu to strzał w dziesiątkę na letnie dni
Do przygotowania kuli mocy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 30 daktyli bez pestek, 3/4 szklanki zmielonych niesolonych migdałów, szklanka wiórków kokosowych (mniej więcej połowę szklanki zostawiamy na koniec), 1 łyżka nasion chia, 3 czubate łyżki masła orzechowego, 2 łyżki oleju kokosowego
Przekładamy wymienione składniki do malaksera i rozdrabniamy je. Gdy uzyskamy gęstą masę, zaczynamy formować z niej niewielkie kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Wykładamy je na sporym talerzu w odstępach i wkładamy do lodówki na noc, aby stężały.
Do upieczenia muffinków będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 dojrzałe banany, 2 jajka o wielkości L, 1/4 szklanki miodu, 1/4 szklanki oliwy, 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli morskiej, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka cynamonu, garść borówek
Rozgniatamy banany widelcem. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Potem dodajemy do nich jajka, miód oraz oliwę. Do drugiej miski przesypujemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, migdały, cynamon oraz sól. Bardzo dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie łączymy je szpatułką wraz z masą jajeczną. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny. W każdej foremce umieszczamy po 5/6 borówek. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około dwadzieścia pięć minut.
Do zrobienia lodów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g malin, ziarenka z jednej laski wanilii, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, 3/4 szklanki wody, 6 łyżek miodu
Miksujemy owoce na aksamitną jednolitą masę. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej miód. Następnie dodajemy do roztworu kardamon oraz ziarenka wanilii. Gdy masa całkowicie ostygnie, przekładamy ją do pojemniczków na lody. W każdym umieszczamy po kilka świeżych malin i patyczek. Umieszczamy lody w zamrażarce na noc. Można zabierać się do ich pałaszowania kolejnego dnia.
Zobacz także: Najdziwniejsze zupy świata. Skusisz się na tę z jaskółczych gniazd, czy z tarantuli?