Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami. Tego smaku nie da się zapomnieć ♥

Nie jadłaś lepszych!
Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami.  Tego smaku nie da się zapomnieć ♥
Fot. Unsplash (Mae Mu)
31.07.2023

Czekoladowe lody to jeden z ukochanych letnich deserów gigantycznej liczby osób. Warto zacząć przygotowywać je także w domu. Rzemieślnicze domowe lody we włoskim stylu wzbogacone o przyjemne nuty espresso oraz karmelizowane orzechy, z pewnością zachwycą każdego łasucha. Robi się je banalnie prosto. 

Zobacz także: Lunch ze szczyptą egzotyki. Sałatka w tajskim stylu to strzał w dziesiątkę na letnie dni

Domowe czekoladowe lody z karmelizowanymi orzechami i nutą kawy

Składniki

Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 szklanka śmietanki kremówki (36%) 3/4 szklanki mleka pełnotłustego, 60 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałki, 5 łyżek ostudzonego espresso

Do przygotowania karmelizowanych orzechów będziemy potrzebowały składników, takich jak: spora garść posiekanych orzechów (na przykład pekan lub makadamia), 2 łyżki brązowego cukru, łyżka masła, szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

Przygotujemy karmelizowane orzechy. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Dodajemy orzechy i prażymy je przez 2-3 minuty, aż staną się złociste. Odstawiamy je na bok. Rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy do niego brązowy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i powstanie karmelowa masa. Wrzucamy orzechy do karmelu, dodajemy do nich szczyptę soli i szybko mieszamy, aby orzechy pokryły się sosem. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie siekamy je na niewielkie kawałki.

W rondelku łączymy śmietankę kremówkę, mleko, cukier, espresso i kakao. Podgrzewamy je na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Czekamy, aż cukier i kakao się rozpuszczą. Nie doprowadzamy ich do wrzenia. Dodajemy do masy posiekaną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy. Przelewamy masę lodową do miski, przykrywamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.

Rano mieszamy schłodzoną masę. Dodajemy do niej karmelizowane orzechy i umieszczamy w zamrażalniku. W ciągu dnia wyjmujemy ją i mieszamy jeszcze cztery razy. 

Smacznego!

Zobacz także: Obłędnie pyszne bananowe muffinki z migdałami. Możesz zajadać je nawet wtedy, gdy dbasz o linię

Polecane wideo

Obłędne buty, które podkręcą każdą letnią stylizację. Gwiazdy i trendsetterki noszą je non stop
Obłędne buty, które podkręcą każdą letnią stylizację. Gwiazdy i trendsetterki noszą je non stop - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Paulina (Ocena: 5) 07.08.2023 11:19
Z dzieciakami robiliśmy lody czekoladowo-bananowe w Kohersenie cała rodzina się nimi zajadała. O wiwle lepsze w smaku niż takie gotowe ze sklepu
odpowiedz

Polecane dla Ciebie