Czerwone porzeczki to wyjątkowe owoce. Swym apetycznym, intensywnym kolorem oraz charakterystycznym smakiem zdobywają serca miłośników wypieków i deserów na całym świecie. Mało które owoce tak doskonale wzbogacają bowiem słodkości. Ich kwaskowatość fantastycznie przełamuje słodycz. Jako że sezon porzeczkowy nareszcie w pełni, zacznijmy wprowadzać porzeczki do swojego deserowego jadłospisu. Koniecznie wypróbujmy obłędnie pyszną i banalnie prostą w przygotowaniu tartę porzeczkową.
Zobacz także: Obłędny bakłażan w greckim stylu. Przekąska imam bayildi zaskoczy Cię niezwykłym smakiem
Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 zimne jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej
Szybkimi ruchami zagniatamy składniki na ciasto aż do powstania jednolitej masy. Kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ją i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy spód tarty przez około trzydzieści/trzydzieści pięć minut.
Przygotowujemy krem. Łączymy serek mascarpone oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Dobrze mieszamy. Pozbywamy się szypułek z porzeczek. Umieszczamy je w rondelku, posypujemy cukrem i podgotowujemy na małym ogniu, aż zacznie powstawać syrop. Odstawiamy owoce w syropie do przestudzenia.
Umieszczamy na ostudzonej tarcie krem. Następnie polewamy ją syropem i wykładamy na niej porzeczki.
Smacznego!
Zobacz także: Lunch ze szczyptą egzotyki. Sałatka w tajskim stylu to strzał w dziesiątkę na letnie dni