Czekoladowa uczta. Dzięki tym dwóm dodatkom brownie zyska niesamowity smak

To idealny letni podwieczorek.
Czekoladowa uczta. Dzięki tym dwóm dodatkom brownie zyska niesamowity smak
Fot. Unsplash (A. Filho)
22.07.2023

Brownie to jeden z najpopularniejszych czekoladowych wypieków na świecie. Historia tego przepysznego ciasta sięga końca XIX stulecia. Przepis na nie zrodził się w Stanach Zjednoczonych. Warto wiedzieć, że istnieje niejedna teoria na temat pochodzenia tego deseru. Zgodnie z pierwszą, receptura na brownie miała zostać wynaleziona przez pomyłkę. Ot, do ciasta czekoladowego zapomniano dodać proszku do pieczenia. W rezultacie wypiek nie wyrósł. Wytworzyła się w nim za to gęsta, przyjemnie wilgotna struktura.

Kolejna równie popularna teoria wskazuje na Berthę Palmer, słynną filantropkę z Chicago, żonę bajecznie bogatego biznesmena, Pottera Palmera. W 1893 roku Bertha miała za zadanie wybrać deser z okazji wystawy światowej. Ciasto miało być nie tylko pyszne, ale i praktyczne w transporcie. Miało się nie kruszyć, a do tego mieścić się w wygodnych pudełkach. Razem z mistrzem cukiernictwa, Josephem Sehlem, wpadli na pomysł, aby przygotować intensywnie czekoladowe niskie ciasto, które dałoby się pokroić na apetyczne kwadratowe kawałki. Ich innowacyjna receptura okazała się podobno strzałem w dziesiątkę. Nie ma jednoznacznych dowodów na poparcie żadnej z tych teorii. Wiadomo jednak, że na początku XX wieku na punkcie brownie oszalały całe Stany Zjednoczone.

Zobacz także: Yorkshire pudding w wersji mini. Ta pyszna brytyjska przekąska na stałe wejdzie do Twojego jadłospisu

Smakowite brownie z malinami i nutą kardamonu

Składniki

Do upieczenia malinowego brownie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g roztopionego masła, 180 g cukru, 160 g przesianej mąki pszennej, 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej), szczypta soli morskiej, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, garść malin 

Sposób przygotowania

Do rondelka z roztopionym ciepłym masłem wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się roztopi, odstawiamy rondel z palnika. Przez kilka minut miksujemy jajka wraz z cukrem i solą. Powoli wlewamy do nich masę czekoladową. Stopniowo dosypujemy do masy mąkę. Łączymy masę z cukrem waniliowym i kardamonem.

Miksujemy aż do powstania aksamitnego ciasta. Następnie dodajemy do niego maliny. Przekładamy ciasto do formy o wymiarach 21 cm x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy malinowe brownie w temperaturze 160 stopni przez około trzydzieści pięć minut.

Smacznego!

Zobacz także: Szukasz pomysłu na letni obiad? Koniecznie wypróbuj rustykalną tartę z pomidorami i karmelizowaną cebulą

Polecane wideo

Obłędne buty, które podkręcą każdą letnią stylizację. Gwiazdy i trendsetterki noszą je non stop
Obłędne buty, które podkręcą każdą letnią stylizację. Gwiazdy i trendsetterki noszą je non stop - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie