Sezon czereśniowy nareszcie w pełni. Czereśnie, z ich nieprzeciętnie soczystym miąższem i wyrazistym smakiem idealnie nadają się do wzbogacania deserów. To owoce, których nie sposób nie kochać. Dodajmy je do sałatek i dekorujmy nimi torty, ciasta, babeczki, czy tartaletki. Warto wiedzieć, że smak to tylko jedna z wielu zalet czereśni. Te przepyszne owoce posiadają również szereg właściwości zdrowotnych, jako że obfitują w liczne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Są na przykład doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i przeciwdziała działaniu wolnych rodników, chroniąc nasze ciała przed niebezpiecznym stresem oksydacyjnym. Zawierają również niemało witaminy A, która bardzo korzystnie wpływa na wzrok i fenomenalnie poprawia kondycję skóry. Uczta, w której czereśnie grają pierwsze skrzypce to zatem rozkosz dla podniebienia, dzięki której zyskuje też nasze zdrowie i uroda.
Zobacz także: Szukasz pomysłu na letni obiad? Koniecznie wypróbuj rustykalną tartę z pomidorami i karmelizowaną cebulą
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 100 g cukru do wypieków, ziarenka z laski wanilii, 3 jajka o wielkości L, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, garść drobno pokrojonych niesolonych migdałów
Do zrobienia polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: spora garść zmiksowanych malin, tabliczka białej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej, 2 łyżki serka mascarpone
Miksujemy jajka wraz z cukrem na puszystą pianę. Następnie delikatnym ruchem łączymy ją z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz migdałów). Znów miksujemy przez kilka minut. Dorzucamy do masy pokrojone drobno migdały. Mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto przez około 40/45 minut aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.
Przygotowujemy polewę. Łączymy zmiksowane maliny wraz z rozpuszczoną białą czekoladą i serkiem mascarpone. Dokładnie mieszamy. Wykładamy polewę na ostudzone ciasto. Dekorujemy je czereśniami.
Smacznego!
Zobacz także: 2 obłędne pomysły na letnie makarony. Smakują jak u włoskiej mammy i zrobisz je w niecały kwadrans