Jeśli mamy ochotę zrobić sobie małą przerwę od typowo letnich owocowych łakoci, postawmy na klasyk, czyli kawowe ciasto z karmelizowanymi orzechami i aksamitną polewą czekoladową. To pyszny wypiek, który wygląda nieprzeciętnie apetycznie. Doskonale nada się więc na deser dla gości. Z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy. Wtedy warto udekorować go również bitą śmietaną oraz ziarenkami kawy.
Zobacz także: Szukasz pomysłu na letni obiad? Koniecznie wypróbuj rustykalną tartę z pomidorami i karmelizowaną cebulą
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej, 170 g cukru pudru, 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 3 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej), 5 łyżek espresso, łyżeczka proszku do pieczenia
Do zrobienia karmelizowanych orzechów będziemy potrzebowały składników, takich jak: garść orzechów pekan, 2 łyżki mleka, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu
Do zrobienia polewy do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g serka mascarpone, tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 4 łyżki espresso, 5 łyżek cukru pudru
Umieszczamy na patelni miód, mleko i cynamon. Czekamy aż miód całkowicie się rozpuści. Mieszamy i dorzucamy do masy orzechy. Prażymy je przez chwilę, przez cały czas mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia, gdy masa miodowa zacznie się krystalizować.
Ubijamy jajka wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wlewamy do niej masło. Bardzo powolnym ruchem łączymy masę z mąką, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i espresso.
Łączymy karmelizowane orzechy wraz z resztą składników na ciasto. Przelewamy masę do okrągłej formy. Pieczemy je przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni.
Przekładamy składniki na polewę do miski i dobrze mieszamy. Dekorujemy nią ostudzone ciasto.
Smacznego!
Zobacz także: 2 obłędne pomysły na letnie makarony. Smakują jak u włoskiej mammy i zrobisz je w niecały kwadrans