Nasz dzisiejszy przepis na placki z cukinii, batatów i parmezanu jest tak smaczny, że ciężko będzie zjeść tylko jedną porcję. Placuszki są chrupiące na zewnątrz, ale idealnie miękkie w środku. Pełen smaku i warzyw przepis na placki świetnie nadaje się na fit kolację. Możesz serwować je również jako przystawkę lub dodatek do grillowanego kurczaka lub łososia.
Zobacz także: Czas skosztować banana split! To fenomenalny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch
Składniki:
1 duża cukinia
1 obrany mały batat
1 obrana średnia marchewka
¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanej pietruszki
szczypta soli
¼ łyżeczki papryki mielonej
2 duże jajka
½ filiżanki mąki ryżowej
¼ szklanki startego parmezanu
¼ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Obierz cukinię i zetrzyj ją na tarce. Odciśnij z niej nadmiar wody i wrzuć odsączoną cukinię do miski.
2. Obierz batata i marchewkę, zetrzyj je na tarce, również odciśnij wodę i dorzuć warzywa do cukinii.
3. Poszatkuj cebulę, czosnek, pietruszkę. Dodaj do pozostałych składników.
4. Dorzuć do miski kolejne składniki: sól, paprykę mieloną, mąkę ryżową, jajka. Dłońmi wymieszaj wszystko, aż warzywa i przyprawy dobrze się ze sobą połączą.
5. Rozgrzej na patelni oliwę. Formuj dłońmi okrągłe placki i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony. Placki odkładaj następnie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
6. Podawaj placuszki z ulubionym dipem lub z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Zobacz także: 2 obłędne pomysły na letnie makarony. Smakują jak u włoskiej mammy i zrobisz je w niecały kwadrans
Źródło: healthyfitnessmeals.com