Szukasz pomysłu na letni obiad? Koniecznie wypróbuj rustykalną tartę z pomidorami i karmelizowaną cebulą

Jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Szukasz pomysłu na letni obiad? Koniecznie wypróbuj rustykalną tartę z pomidorami i karmelizowaną cebulą
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
01.07.2023

Wytrawna tarta to jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej. Jeżeli należysz do grona amatorek tych wyśmienitych wypieków o przyjemnie kruchych spodach, koniecznie powinnaś skosztować rustykalnej tarty z pomidorami i karmelizowaną cebulą. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i uzależniająco pyszna. Jej wyrafinowany smak z pewnością wprawi w zachwyt każdego smakosza.

Zobacz także: 2 obłędne pomysły na letnie makarony. Smakują jak u włoskiej mammy i zrobisz je w niecały kwadrans

Smakowita rustykalna tarta z pomidorami i karmelizowaną cebulą

Składniki

Do zrobienia ciasta na tartę będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 160 g bardzo zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno jajko w rozmiarze L

Do przygotowania nadzienia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 jajka w rozmiarze M, 2 łyżki czerwonego pesto, pikantny ser pleśniowy (na przykład Roquefort), dwa spore pomidory pokrojone na plasterki, świeży tymianek, pół łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, ocet balsamiczny, 2 drobno pokrojone średniej wielkości cebule, 2 łyżki brązowego cukru, oliwa

+ jajko zmieszane z odrobiną mleka do posmarowania na koniec

Sposób przygotowania

Łączymy mąkę wraz z masłem, jajkiem oraz solą. Ugniatamy je przez chwilę aż do momentu ich połączenia. Następnie formujemy z ciasta kulę, owijamy ją szczelnie w folię i umieszczamy w lodówce na około godzinę.

Wykładamy cebulę na rozgrzanej i polanej oliwą patelni. Posypujemy ją cukrem i dolewamy do niej pięć łyżek octu balsamicznego. Dusimy ją na małym ogniu do miękkości pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając). 

Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy je na wysmarowaną masłem formę.

Przygotowujemy nadzienie. Łączymy jajka wraz z pesto, karmelizowaną cebulą i pokrojonym na niewielkie kawałki serem. Umieszczamy masę jajeczną na cieście. Szybkim ruchem zakładamy boki ciasta do wewnątrz. Wykładamy na tartę przyprawione pieprzem oraz octem balsamicznym plasterki pomidorów oraz kilka świeżych gałązek tymianku.

Smarujemy brzegi ciasta mieszaniną jajka i mleka. Pieczemy tartę przez około pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz także: Ten smakowity koktajl sprawia, że mózg wskakuje na najwyższe obroty. Warto pić go regularnie

Polecane wideo

10 zmysłowych sukienek na wakacje. Będziesz w nich wyglądać obłędnie ♥
10 zmysłowych sukienek na wakacje. Będziesz w nich wyglądać obłędnie ♥ - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie