Ludzie piklują warzywa już od niepamiętnych czasów. Technika piklowania, czyli zanurzania w roztworze octowym, podobnie jak kiszenie była doskonałą metodą konserwującą żywność. To jednak nie wszystko. Dzięki pysznym, aromatycznym piklom jesteśmy w stanie zatrzymać długo wyczekiwane smaki lata na dłużej. Ogórki, papryki, cukinie, brokuły, marchewki, czy kalafiory w zalewie potrafią zachwycać swoimi wyszukanymi smakami i wzbogacać wiele potraw, czy przekąsek. Warto wiedzieć, że smakowite pikle to też prawdziwa bomba witaminowa. Nie tylko wzmacniają odporność, ale poprawiają także krążenie krwi, obniżają ciśnienie i doskonale wpływają na układ trawienny. Jedzmy je więc regularnie.
Zobacz także: 2 obłędne pomysły na letnie makarony. Smakują jak u włoskiej mammy i zrobisz je w niecały kwadrans
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 800 g małych ogórków pokrojonych na długie plastry, 1 duży ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren kolorowego pieprzu, 2 łyżeczki musztardy
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 800 g kalafiora podzielonego na różyczki, 2 duże ząbki czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 7 ziaren zielonego pieprzu, łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala, 2 niewielkie papryczki chili
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 800 g marchewek pokrojonych na długie plastry, 1 duży ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, pół łyżeczki gorczycy, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżeczki czerwonego pesto, 2 gałązki świeżego rozmarynu
Gotujemy wodę wraz z octem, przyprawami, pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku, korzeniem chrzanu, cukrem oraz solą. Umieszczamy umyte warzywa warstwami w wygotowanych wcześniej słoikach. Staramy się układać je jak najciaśniej. Wlewamy do słoików gorącą zalewę. Pasteryzujemy je przez około pół godziny. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem.
Smacznego!
Zobacz także: Pyszny wiosenny koktajl, który nawilży i wygładzi Twoją skórę. Poprawia też koncentrację i koi nerwy