Kuchnia gruzińska jest uważana za jedną z najsmakowitszych na świecie. Mnóstwo dań, na których pomysły zrodziły się w malowniczej Gruzji zachwyca swoimi niezwykłymi smakami. Jednym z sekretów ogromnej popularności kuchni gruzińskiej, która nieustannie podbija coraz więcej podniebień smakoszy z całego świata, jest stosowanie wielkiej ilości świeżych ziół oraz szalenie aromatycznych przypraw. Jeśli marzy się nam przyjemna kulinarna odmiana, warto zacząć przemycać gruzińskie specjały do swojego menu. Idealną przekąską na letnie dni będzie badridżani nigwzit, czyli danie bazujące na smażonym bakłażanie nadziewanym przepyszną pastą z orzechów włoskich. Gruzini za nim przepadają i jedzą je latem bardzo często.
Zobacz także: Koreańska specjalność, która zaskakuje wysoką ceną. Niesamowicie uszlachetnia smak potraw i jest uważana za lek
Do przygotowania badridżani będziesz potrzebowała składników, takich jak: 1 kg bakłażanów, 250 g orzechów włoskich, 2 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, pęczek świeżej kolendry, łyżeczka cząbru, łyżeczka uccho suneli (tradycyjna gruzińska przyprawa, w której pierwsze skrzypce gra kozieradka), łyżeczka miodu, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzy, 2 łyżki soli morskiej, pestki z 1 granatu, olej do smażenia, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody
Kroimy bakłażany wzdłuż na cienkie plastry. Nacieramy je solą i zostawiamy pod przykryciem na dwadzieścia minut. Odsączamy je i osuszamy. Smażymy je do miękkości i znów odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Blendujemy orzechy. Dodajemy do nich przyprawy, miód, garstkę liści kolendry (resztę zostawiamy do posypania na koniec), wodę i oliwę. Rozsmarowujemy po łyżce pasty orzechowej na każdym plastrze bakłażana. Rolujemy je i rozkładamy na półmisku. Posypujemy bakłażanowe roladki pestkami granatu i listkami kolendry.
Smacznego!
Zobacz także: Wyczarujesz te pyszne migdałowe ciastka tylko z kilku składników. Nie sposób się im oprzeć