Wraz z nadejściem parnych, gorących dni większość z nas nie ma ochoty przesiadywać długich godzin w kuchni. Chcemy zajadać smakowite dania, jednakże zależy nam na tym, aby ich przygotowywanie zajmowało jak najmniej czasu. Jeżeli głowisz się, jakie syte, pożywne i ekspresowe w robieniu potrawy wprowadzić do swojego letniego jadłospisu, koniecznie zainspiruj się kuchnią włoską. Strzałem w dziesiątkę będą na pewno makarony. Oto dwie fenomenalnie smakujące pasty, których nie powstydziłaby się żadna uważana za mistrzynię kulinarną włoska mamma. Ich sekretem są świeże zioła, które dodają im niezapomnianego smaku i aromatu. Do dzieła!
Zobacz także: Ten smakowity koktajl sprawia, że mózg wskakuje na najwyższe obroty. Warto pić go regularnie
Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: świeży makaron (najlepiej długi i cienki w typie tonnarelli) spora garść startego sera owczego pecorino, świeżo mielony pieprz, spory kawałek masła, oliwa (parę łyżek), szczypta soli morskiej, kilka gałązek świeżego tymianku
Solimy wodę. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Po chwili dodajemy do niej kawałek masła oraz pieprz. Po minucie dolewamy na patelnię pół szklanki wody z makaronu. Dobrze mieszamy. Odcedzamy ugotowany makaron i wykładamy go na ściągniętą z ognia patelnię. Po minucie dodajemy do niego ser i tymianek.
Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: świeży makaron, spora garść startego parmezanu, 150 g sera ricotta, upieczony bakłażan (pokrojony na plastry), świeżo mielony kolorowy pieprz, szczypta chili, puszka pomidorów, oliwa, szczypta soli morskiej, świeża bazylia, świeże oregano, odrobina soku z cytryny
Solimy wodę. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Umieszczamy pomidory z puszki w rondelku. Doprawiamy je pieprzem, solą, chili oraz parmezanem i podgotowujemy przez około osiem minut. Łączymy ugotowany makaron z sosem. Po minucie wykładamy na niego ricottę, skropione oliwą i sokiem z cytryny kawałki bakłażana, listki bazylii i oregano.
Smacznego!
Zobacz także: Przepyszne drożdżowe bułeczki z cheddarem i tymiankiem. Brytyjczycy za nimi przepadają