Desery z dodatkiem rozpływającego się w ustach i zachwycającego cytrusowym smakiem kremu lemon curd to nie lada gratka dla każdego łasucha. Przepis na ten uzależniająco pyszny i wyrafinowany, a jednocześnie banalnie prosty w przygotowaniu krem powstał w Wielkiej Brytanii. W tej części świata zajada się go już od XIX stulecia. Lemon curd doskonale urozmaici nasze kanapki, jak i łakocie. Wręcz idealnie pasuje jako dodatek do ciast oraz naleśników.
Zobacz także: Przepis na superzdrowy deser, który koi nerwy i na długo zapewnia poczucie sytości. Mniam!
Do przygotowania ciasta na naleśniki będziemy potrzebowały składników, takich jak: przesiana szklanka mąki pszennej, 2 jajka w rozmiarze L, 1 niepełna szklanka mleka 3,2 %, 3/4 szklanki wody gazowanej, 3 łyżki klarowanego masła, szczypta soli morskiej, olej roślinny do smażenia
Do przygotowania kremu lemon curd będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 2 niewoskowane cytryny, 110 g cukru, 70 g masła
Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe (najlepiej je zmiksować). Smażymy naleśniki na bardzo dobrzej rozgrzanej patelni. Powinny być cienkie i apetycznie zrumienione z obu stron.
Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok. Następni dodajemy do nich cukier, roztrzepane jajka oraz pokrojone na niewielkie kostki masło. Mieszaninę przekładamy do garnuszka. Przygotowujemy krem na parze na bardzo małym ogniu. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, podobna do budyniu masa o pięknym słonecznym odcieniu.
Smarujemy naleśniki kremem lemon curd i układamy na nich owoce. Posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także: Te domowe lody zachwycają smakiem i wyglądem, a do tego są niskokaloryczne. Wypróbuj!