Niejeden łasuch oczekuje momentu, kiedy nareszcie rozpocznie się sezon na maliny. To po prostu jedne z najpyszniejszych i najzdrowszych owoców, które ponadto w niesamowicie wyrafinowany sposób wzbogacają smak deserów i wypieków. Każda amatorka tych kuszących pięknym wyglądem, jak i aromatem owoców koniecznie powinna wypróbować przepis na malinowe muffinki z białą czekoladą. Rozpływają się w ustach i są wręcz uzależniające. Ich kolejnym atutem jest to, że za każdym razem się udają. Warto włączyć je zatem do swojego letniego deserowego jadłospisu.
Zobacz także: Koreańska specjalność, która zaskakuje wysoką ceną. Niesamowicie uszlachetnia smak potraw i jest uważana za lek
Do przygotowania około piętnastu muffinków będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g masła, 150 g białej czekolady, 300 g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 jajka o rozmiarze L, 170 ml mleka pełnotłustego, garść malin
Do zrobienia lukru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 11 łyżek cukru pudru, 4 łyżki wody + drobno posiekane liofilizowane maliny do dekoracji
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Roztapiamy masło. Potem odstawiamy je do przestudzenia. Przesiewamy mąkę do miski i łączymy ją wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę łamiemy na niewielkie części.
Miksujemy jajka wraz z mlekiem. Gdy masa zacznie nabierać objętości, dodajemy ją do mąki i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy do niej masło, wsypujemy czekoladę oraz maliny i znów mieszamy. Ciasto umieszczamy w papilotkach. Pieczemy muffinki przez około dwadzieścia minut.
Gdy ostygną, dekorujemy je lukrem i liofilizowanymi malinami.
Smacznego!
Zobacz także: 3 przepisy na przepyszne konfitury. Fantastycznie urozmaicą Twoje kanapki, napary, desery i wypieki