Brytyjczycy nie od dziś mają bzika na punkcie cheddara. Historia produkcji jednego z najsłynniejszych serów świata sięga doby średniowiecza. Co ciekawe, pierwsza pisemna wzmianka na jego temat pojawia się w monarszych dokumentach księgowych pochodzących z drugiej połowy XII stulecia. Cheddar to po prostu brytyjskie dobro narodowe i jeden z kulinarnych symbolu kraju. Większość mieszkańców Wielkiej Brytanii nie wyobraża sobie życia bez tego uzależniająco pysznego sera o charakterystycznym, intensywnym i lekko orzechowym posmaku. Jego amatorzy koniecznie powinni wypróbować przepis na drożdżowe cheddarowe bułeczki z nutą tymiankową. Brytyjczycy wprost za nimi przepadają i bardzo często zabierają je na letnie pikniki.
Zobacz także: Przepis na superzdrowy deser, który koi nerwy i na długo zapewnia poczucie sytości. Mniam!
Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 430 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, łyżeczka cukru, 150 g klarowanego masła, 4 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej), łyżeczka soli morskiej, szczypta kolorowego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, miseczka startego długodojrzewającego cheddara, kilka gałązek świeżego tymianku + 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka i łyżką oliwy
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.
Przesypujemy składniki do miski, dolewamy do nich rozczyn drożdżowy i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy. Potem formujemy z niego niewielkie kulki. Wykładamy je na formę do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oliwą. Następnie znów odstawiamy je do wyrośnięcia na około pół godziny.
Pieczemy bułeczki przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Te domowe lody zachwycają smakiem i wyglądem, a do tego są niskokaloryczne. Wypróbuj!