Crumble to jeden z deserowych klasyków, które mają fanów na całym świecie. Smakowite owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką to pomysł Brytyjczyków. Crumble zajada się w tej części świata już od lat czterdziestych XX wieku. Deser przygotowuje się banalnie prosto, a do tego bardzo szybko. Tak więc, jeśli mamy ochotę na domowe słodkości, jednakże brakuje nam czasu na upieczenie ciasta, crumble będzie strzałem w dziesiątkę.
Zobacz także: Niezwykłe smoothie „borówkowe marzenie” . Nie piłaś jeszcze tak smakowitego i zdrowego koktajlu
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 800 g truskawek, 200 g malin, 5 łyżek cukru trzcinowego, 150 g przesianej mąki pszennej, 120 g dobrze schłodzonego masła, 70 g cukru pudru, szczypta soli morskiej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki wody różanej
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej pokrojone w kostki masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Przystępujemy do rozcierania palcami składników. Jeśli masa zacznie zbierać się w większe grudki, zaczynamy ściskać ich niewielkie kawałki w dłoniach. W ten sposób utworzymy kruszonkę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dno formy żaroodpornej lub ceramicznej formy na tartę wykładamy truskawki i maliny. Posypujemy je cukrem trzcinowym i skrapiamy wodą różaną. Wysypujemy na nie kruszonkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy crumble bez przykrycia przez 40 minut aż do uzyskania przez kruszonkę złocistego apetycznego odcienia. Deser doskonale smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na fenomenalny obiad we włoskim stylu. O jego niezapomnianym smaku decydują dwa ważne składniki