Idealna letnia Pavlova z nutą cytrusową. Zachwyca wyglądem i rozpływa się w ustach

Wypróbuj koniecznie!
Idealna letnia Pavlova z nutą cytrusową. Zachwyca wyglądem i rozpływa się w ustach
Fot. Unsplash (A. Rutkowski)
26.06.2023

Bezowy tort Pavlova to jeden z legendarnych deserowych klasyków, których po prostu trzeba spróbować. Przepis powstał w latach dwudziestych w Austrii. Błyskawicznie zrobił karierę w całym kraju, a w kolejnych dekadach również i w Europie. Nietrudno się dziwić jego wielkiej popularności. Pavlova to deser w królewskim stylu, który zachwyca swym nieprzeciętnie apetycznym wyglądem, jak i wyrafinowanym smakiem. Warto wypróbować jego letnią wersję z nutą cytrusową. 

Zobacz także: Niezwykłe smoothie „borówkowe marzenie” . Nie piłaś jeszcze tak smakowitego i zdrowego koktajlu

Przepyszna Pavlova w letniej odsłonie

Składniki

Do przygotowania bezy będziemy potrzebowały składników, takich jak: białka z 4 jajek o rozmiarze L (w temperaturze pokojowej), 250 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, szczypta soli morskiej, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka skórki cytrynowej

Do przygotowania kremu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g dobrze schłodzonego serka mascarpone, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 125 ml bardzo zimnej śmietanki 30% 

+ maliny, pestki z granatu i mięta do przybrania

Sposób przygotowania

Beza

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 24 cm. Białka wraz z solą ubijamy na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier, nie przestając miksować. Gdy piana osiągnie pożądaną sztywność, dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i skórkę cytrynową.

Przygotowujemy blachę do pieczenia, rozwijamy na niej papier z wyrysowanym okręgiem i wykładamy na nim pianę. Bezę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni. Następnie zmniejszamy ją do 100 stopni. Suszymy bezę przez półtorej godziny.

Krem

Łączymy serek mascarpone, cukier oraz śmietankę kremówkę. Miksujemy je przez kilka minut aż do osiągnięcia przez krem odpowiedniej sztywności.

Bezę po upieczeniu należy dobrze ostudzić. Warto pamiętać o tym, że spękania, jakie zapewne na niej powstaną, są bardzo pożądanym apetycznym akcentem. Na ostudzone ciasto wykładamy krem mascarpone. Dekorujemy je malinami, pestkami z granatu oraz listkami mięty. 

Smacznego!

Zobacz także: Te domowe lody zachwycają smakiem i wyglądem, a do tego są niskokaloryczne. Wypróbuj!

Polecane wideo

Najpiękniejsze letnie sukienki. Rządzą 4 fenomenalne style, które dodają mnóstwo uroku
Najpiękniejsze letnie sukienki. Rządzą 4 fenomenalne style, które dodają mnóstwo uroku - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie