Pieczenie bezowych rarytasów zwykło uważać się za bardzo trudną sztukę. Mówiono często, że udają się jedynie najbardziej wprawionym mistrzom deserów. Warto jednak wiedzieć, że to jeden z najczęściej powielanych kulinarnych mitów, o których trzeba jak najszybciej zapomnieć. Bezy piecze się bowiem w bardzo prosty sposób. Wystarczy jedynie trzymać się kilku reguł. Każdy łasuch koniecznie powinien wprowadzić je do swojego deserowego jadłospisu. Do dzieła!
Zobacz także: Niezwykłe smoothie „borówkowe marzenie” . Nie piłaś jeszcze tak smakowitego i zdrowego koktajlu
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 białka z jajek o rozmiarze L, 1/3 szklanki cukru do wypieków, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka octu winnego, szczypta soli morskiej + miseczka truskawek i 2 łyżki cukru waniliowego
Ubijamy jajka z solą na puszystą sztywną masę. Stopniowo dodajemy do niej cukier. Pod koniec, gdy masa jest już sztywna, dolewamy do nich ocet i dosypujemy mąkę ziemniaczaną.
Przekładamy masę białkową do rękawa cukierniczego o szerokiej końcówce. Następnie zaczynamy formować beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nadajemy im kształt gniazd). Pieczemy je przez 25 minut w temperaturze 120 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Dopiekamy ciastka przez kolejne czterdzieści minut.
Umieszczamy truskawki w rondelku. Posypujemy je cukrem waniliowym. Podgotowujemy je, aż zmiękną i zacznie powstawać apetyczny syrop.
Przed podaniem wykładamy na ostudzonych ciastkach po łyżce truskawek.
Smacznego!
Zobacz także: Te domowe lody zachwycają smakiem i wyglądem, a do tego są niskokaloryczne. Wypróbuj!