Jeśli masz ochotę na małą śniadaniową odmianę, koniecznie zamień kanapki, owsiankę, czy płatki na francuskie waniliowe tosty. To fenomenalnie smakujące śniadanie, któremu po prostu nie sposób się oprzeć. Francuzi jedzą przyjemnie chrupiące tosty przysmażone na maśle już od wieków. Początkowo najczęściej gościły na stołach arystokratów. Potem zostały spopularyzowane w całym kraju.
Zobacz także: Puszyste ciasto brzoskwiniowe z białą czekoladą. Na punkcie tego wypieku nie da się nie oszaleć
Do przygotowania tostów będziemy potrzebowały składników, takich jak: chałka lub brioszka, dwa jajka w rozmiarze L, 1/3 szklanki mleka pełnotłustego, ziarenka z jednej laski wanilii, łyżka cukru waniliowego, klarowane masło, garść truskawek do przybrania, cukier puder
Kroimy chałkę bądź brioszkę na grube kawałki. Wbijamy do miseczki jajka, dolewamy do nich mleko, dosypujemy cukier waniliowy i dodajemy ziarenka z laski wanilii. Bardzo dokładnie mieszamy.
Każdy kawałek pieczywa maczamy z obu stron w mleczno-jajecznej masie. Układamy tosty na rozgrzanej patelni polanej klarowanym masłem i z dwóch stron smażymy je na apetyczny złocisty odcień.
Tosty podajemy na ciepło z pokrojonymi truskawkami. Możemy ułożyć na nich dodatkowy niewielki kawałek masła, posypać je cukrem pudrem lub polać słodkim syropem, na przykład klonowym.
Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na fenomenalny obiad we włoskim stylu. O jego niezapomnianym smaku decydują dwa ważne składniki