Marzy Ci się spałaszowanie zdrowego i na dodatek sytego deseru? To możliwe! Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie smakowitego puddingu z tapioki z mlekiem kokosowym. Tapioka to rodzaj kaszy, którą pozyskuje się z manioku. Cieszy się ogromną popularnością w Ameryce Południowej, a od pewnego czasu robi również wielką karierę w Europie. Warto wiedzieć, że tapioka posiada ogromną ilość cennych składników odżywczych, między innymi witaminę B1, B2, B6, C i K oraz cynk, fosfor, wapń, potas i magnez. Nie zawiera glutenu. Fantastycznie wpływa na nastrój, uspokajając skołatane nerwy. Wzmacnia również odporność i kości, zapobiegając osteoporozie, a także przyspiesza metabolizm.
Zobacz także: Te domowe lody zachwycają smakiem i wyglądem, a do tego są niskokaloryczne. Wypróbuj!
Do przygotowania puddingu będziemy potrzebowały składników, takich jak: puszka mleka kokosowego (light), łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, 1/4 szklanki szklanki tapioki (drobne kulki), łyżka wiórków kokosowych, 2 łyżki miodu + pieczony rabarbar do udekorowania deseru
Przelewamy mleko kokosowe do niewielkiego garnuszka. Podgotowujemy je. Gdy się ociepli, dodajemy do niego tapiokę. Gotujemy ją przez około 25 minut na małym ogniu. Co jakiś czas energicznie mieszamy masę. Pudding jest gotowy, gdy konsystencja tapioki stanie się apetycznie kremowa.
Następnie dodajemy do puddingu miód, wiórki kokosowe oraz świeży kardamon. Przekładamy deser do misek i dekorujemy go kawałkami pieczonego rabarbaru.
Smacznego!
Zobacz także: Pomysł na obiad idealny: serowa tarta z porem i szparagami. Jest pyszna!