Bardzo trudno znaleźć osobę, która nie miałaby słabości do słodkich placuszków. Amerykanie i Brytyjczycy zwykli przyporządkowywać je do grupy posiłków zwanej comfort food, czyli jedzenia w tradycyjnym stylu, które u wielu osób wywołuje nostalgię. Placuszki kojarzą się wszystkim po prostu z beztroskimi czasami dzieciństwa. Warto wypróbować ich waniliową wariację, która doskonale smakuje w połączeniu z truskawkami.
Zobacz także: Te domowe lody zachwycają smakiem i wyglądem, a do tego są niskokaloryczne. Wypróbuj!
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 2 jajka w rozmiarze M, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, ziarenka z jednej laski wanilii, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki miodu, łyżeczka proszku do pieczenia, olej roślinny do smażenia, 150 g truskawek, 2 łyżki brązowego cukru
Łączymy składniki na ciasto (zostawiamy na potem truskawki oraz brązowy cukier). Miksujemy je przez chwilę. Nakładamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię, formując średniej wielkości placki. Smażymy placuszki z dwóch stron aż do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia.
Umieszczamy w garnuszku truskawki. Dodajemy do nich łyżkę wody i posypujemy je brązowym cukrem. Podgotowujemy je na małym ogniu przez kilka minut do momentu, gdy zacznie wytwarzać się z nich syrop.
Podajemy placuszki z owocami polane syropem.
Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na fenomenalny obiad we włoskim stylu. O jego niezapomnianym smaku decydują dwa ważne składniki